Shutterstock

Nieuws Zuivelbusiness

Wei weer topscorer van Amerikaanse zuivelexport

7 November 2022 - Klaas van der Horst

De Amerikaanse zuivelexport is in september met netto 7% gegroeid. Vooral dankzij wei en lactose. De export van melkpoeder bleef achter en daalde voor de tiende maand op rij. In beide gevallen was het oorzaak China.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de eerste 9 maanden van dit jaar steeg de zuivelexport van de Verenigde Staten met 4%. tot een volume van ruim 1,8 miljoen ton aan 'milk solids', zeg maar: droge stof.  Ruim een derde van die export bestond uit melkpoeders, maar de uitvoer daarvan staat al maanden onder druk. Dit jaar is tot en met september in totaal ruim 620.000 ton over de grens verkocht, terwijl vorig jaar over dezelfde periode met 684.000 ton zo'n 9% meer is verkocht. Belangrijkste oorzaak is de afgenomen koopinteresse vanuit China.

Minder melkpoeder, meer goedkope wei naar China
Op de tweede plek qua exportvolume komen de weipoeders met 504.000 ton, aanzienlijk meer dan de 475.000 ton die vorig jaar tot en met september werd verkocht. Ook daar was China de belangrijkste veroorzaker van. Het land kocht wel minder van het hoogwaardige en dure WPC 80, maar juist wel weer meer van andere wei-eiwitconcentraten en vooral het goedkopere weipermeaat. Dit heeft alles te maken met de verdere opbouw van de Chinese varkensstapel. Weipermeaat en ook lactose zijn belangrijke veevoer-ingrediënten.

boterprijs
De boterprijs in de VS ligt op vrijwel hetzelfde niveau als in de EU. Dat is wel zo'n 30% hoger dan in Nieuw Zeeland. Bron: USDEC

De export van kaas en ook boter zaten eveneens goed in de lift. De export van boter is wel nog steeds relatief beperkt, met een totaal van zo'n 60.000 ton boter(vet) over de eerste 9 maanden van dit jaar. De prijs van dit product was relatief hoog, net als in de EU, maar kreeg vorige maand ook een stevige correctie te verwerken. Momenteel liggen de prijzen volgens de US Dairy Export Council op bijna hetzelfde niveau als in de EU, maar nog steeds veel hoger dan in Nieuw Zeeland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden