Syngenta Seeds

Aangeboden door Syngenta Seeds

Maïszaden 2023 duurder: oorzaak & beschikbaarheid

21 November 2022

In heel wat sectoren en productgroepen zien we ongekende prijsstijgingen en leveringsproblemen. Oorzaken zijn onder andere corona, de oorlog in Oekraïne, energie- en transportperikelen en inflatie. We worden bijna dagelijks met de gevolgen geconfronteerd. Ook de maïszaadsector ontsnapt jammer genoeg niet aan de opwaartse prijsspiraal.

En daar komt een probleem bij, namelijk een zwaar tegenvallende zaadproductie in 2022. We leggen je hieronder uit hoe dit komt en waarom je het best op tijd kunt bestellen.

Lage voorraden en moeilijkheden om productie vast te leggen
De afgelopen jaren liepen de voorraden aan maïszaden stelselmatig terug. Dit door de hogere vraag en de moeilijkheden om voldoende zaadvermeerdering uit te zaaien. Het vinden van hectares voor maïszaadproductie werd door de oorlog in Oekraïne - een belangrijke productieregio – bemoeilijkt.

Door de toegenomen kosten en de hogere vergoedingen voor productie was in mei-juni al duidelijk dat de prijs voor een zak maïs in 2023 merkelijk hoger zou liggen. Op dat moment was de stemming over de beschikbaarheid van alle rassen nog wel positief.

Hitte tijdens de bloei schadelijk voor de maïszaadproductie
Die positieve stemming kreeg een flinke deuk tijdens de zomer. In bijna alle productieregio's was de zomer niet alleen opmerkelijk droog maar ook extreem warm. De hitteperiodes tijdens de bloei hebben in sommige gevallen een catastrofale invloed gehad op de kolfbevruchting. Bij de waargenomen temperaturen van boven de 40°C wordt het stuifmeel voor de bevruchting zo goed als steriel, met een zeer slechte korrelzetting tot gevolg.De organisatie van zaadvermeerderaars in Frankrijk sprak in september dan ook van historisch lage zaadproducties (inschatting was 76% van het beoogde doel). En in Oost-Europa was dat soms nog veel lager. De maïszaadbedrijven worden verder ook geconfronteerd met uitval op het vlak van kwaliteit en ongepaste korrelgroottes. Dit alles zorgt voor een verdere prijsstijging en problemen qua beschikbaarheid.

Wat betekent dit voor jou en voor het bestelmoment? 
De gestegen productiekosten in combinatie met de mislukte zaadoogst zorgt voor een ongekende prijsstijging voor maïszaden. De verwachting is dat er algemeen toch nog net voldoende aanbod zal zijn. Maar wanneer je zeker wilt zijn van de gewenste rassen voor het bedrijf is het advies om tijdig te bestellen. 

Het is duidelijk dat er van heel wat bekende, geteste en populaire rassen onvoldoende voorraad zal zijn. Op tijd bestellen verzekert je van de maïsrassen die je wilt (voor zover ze beschikbaar zijn en nog niet uitverkocht). Hoe langer je wacht om te bestellen, hoe groter de kans dat je uit moet wijken naar maïsrassen die je niet kent of die hier onvoldoende getest zijn.

De juiste rassen uitzaaien is een eerste stap voor een succesvolle ruwvoer- en korrelproductie!

Wij hopen je hierbij zo goed mogelijk te hebben geïnformeerd. Wil je meer info, neem dan contact op met je vertrouwde zaaizaadleverancier.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox