Milcobel

Analyse melk

Verwerkers België vertalen markt sneller in melkprijs

21 November 2022 - Klaas van der Horst

De €1,50 lagere melkprijs die het Belgische Milcobel vorige week publiceerde, maakt één ding goed duidelijk: de puur Belgische zuivelbedrijven vertalen veranderingen in de markt sneller in lagere melkprijzen dan de internationale verwerkers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Milcobel voerde de aanpassing door in de melkprijs over november. Een week eerder verlaagde Laiterie des Ardennes (LDA) de melkprijs over oktober al met €2,00 per 100 liter. Zie daarvoor de Belgische Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness.

Ondertussen hielden A-ware en FrieslandCampina hun melkprijzen over november gelijk en verhoogde Arla de melkprijs zelfs nog een keer. Deze drie bedrijven opereren dan ook op meer markten dan de Belgische en relateren hun prijsstelling mede daarom aan andere factoren. FrieslandCampina en in zekere zin ook Arla spiegelen hun melkprijzen aan een vaste groep andere bedrijven en houden elkaar door de systematiek met gewogen prijzen en 'mandjes' in de loop van het jaar steeds meer onderling gevangen. 

Niemand wil de eerste zijn
Daar komt voor bijvoorbeeld de Nederlandse markt nog bij dat, vanwege de strijd om de melkveehouder, niemand de eerste wil zijn die de melkprijs verlaagt. De kans is daarom groot dat de eerste melkprijsverlagingen voor Nederland pas voor het nieuwe jaar zullen gelden.

Ook in België is er een stevige strijd om de melkveehouder, maar daar is er kennelijk toch minder angst om lagere verdiensten door te vertalen naar lagere melkprijzen. En misschien is er voor sommige bedrijven wel geen andere keus, maar dat zullen de jaarverslagen naderhand duidelijk moeten maken.

50% meer melkgeld
De melkveehouders in België hebben ondertussen goed geprofiteerd van de combinatie van sterk gestegen zuivelprijzen en de aanhoudende strijd om de melkveehouder. Gemiddeld tot en met november heeft een Milcobel-lid met een jaarleverantie van 1,3 miljoen liter melk €54,57 per 100 liter ontvangen. Dat is bijna €17,80 per 100 liter, ofwel 50%, meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Bij concurrent LDA is het beeld hetzelfde, al heeft deze coöperatie nog geen melkprijs over november vastgesteld. Arla blijft met gemiddeld €53,12 iets achter bij Milcobel, FrieslandCampina betaalt iets meer. Dit is wel allemaal exclusief nabetaling. A-ware zit met gemiddeld €56,55 per 100 liter royaal boven de rest, maar dit bedrijf kent geen nabetaling.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden