Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Krapte zorgt voor beweging op de ruwvoermarkt

22 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het vaste werk loopt goed door volgens verschillende fouragehandelaren. Verder is het aan de rustige kant. Dat is overigens ook niets vreemds voor deze tijd van het jaar. Uitzondering zijn de bijproducten. Die blijven goed gevraagd maar het aanbod is dan weer aan de krappe kant.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Prijzen van de meeste ruwvoeders liggen op relatief hoog niveau. Dat stimuleert de vraag naar voer niet volgens sommige handelaren. Daar staat wel een relatief hoge melkprijs tegenover en dat maakt het zakendoen toch net wat makkelijker als een boer wat nodig heeft. Ook de betalingsmoraal onder boeren is goed, melden insiders. Dat is weleens anders geweest.

Naar bijproducten is relatief veel vraag. 'We kunnen veel meer kwijt dan dat we beschikbaar hebben', melden handelaren. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft onveranderd ten opzichte van vorige op €4,05 per procent droge stof. Ook voeraardappelen blijven gelijk op €45 per ton. Voeraardappelen zijn moeilijk te krijgen.

Wisselende vraag
De vraag naar snijmaïs wisselt nogal bij handelaren. Sommige handelaren hebben vraag van klanten die bijvoorbeeld maïs samen met een ander product willen inkuilen of een collega die net wat aan de krappe kant zit en in de relatief rustige periode toch maar extra maïs laat komen. De DCA Indicatieprijs heeft een klein stapje omhoog gedaan en komt uit op €100 per ton los in de silo geleverd. Goed kuilgras is moeilijk te vinden terwijl daar wel vraag naar is. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras blijft op €80 per ton staan, maar met de opmerking dat er heel weinig handel in is. Gras van mindere kwaliteit wordt wel aangeboden. Daar is alleen veel minder vraag naar. Laat gemaaid herfstgras dat aan de natte kant in de kuil is gegaan, is beduidend goedkoper.

In de hooi- en strohandel loopt het vaste werk gestaag door. Akkerbouwers laten stro nog moeilijk los en ook de hoge transportkosten tikken door in de stro prijs. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt uit op €140 per ton. Graszaadhooi blijft redelijk goed gevraagd. Het gaat niet om hele grote hoeveelheden, maar verschillende handelaren melden toch wel verschillende vrachten te doen. De DCA Indicatieprijs voor Engels raai heeft een stapje omhoog gedaan en komt uit op €145 per ton. Rood- of rietzwenk komt €10 hoger uit. De DCA Indicatieprijs van weidehooi blijft stabiel op €190 per ton.

Klik hier voor het overzicht van de DCA Indicatieprijzen Ruwvoer

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden