Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Groei Amerikaanse melkplas stagneert

23 November 2022 - Wouter Baan

De Amerikaanse melkaanvoer liet in oktober nog steeds groeicijfers zien ten opzichte van een jaar geleden. Wel is de toename duidelijk aan het stagneren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Amerikaanse melkveehouders produceerden afgelopen maand 8,18 miljoen ton melk. Een toename van 1,4% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Daarmee laat de groei, die sinds juli zichtbaar is, een afvlakkende trend zien. In september en augustus bedroeg de toename nog respectievelijk 1,5% en 1,8%. Deze afvlakkende trend wordt veroorzaakt door een bijna gelijkblijvend aantal koeien in de afgelopen maanden.

Hoge slachtcijfers
Mogelijk hebben Amerikaanse melkveehouders in het najaar willen profiteren van de hoge prijzen voor slachtvee. In de derde week van oktober werden er in de VS 85.000 runderen geslacht, het hoogste aantal in meer dan tien jaar. Deze onverwachte piek wordt door analisten wel als tijdelijk ingeschat.

De melkprijzen in de Verenigde Staten bewegen, na de correctie in het derde kwartaal, nu redelijk stabiel. Omgerekend worden prijzen betaald van €55 per 100 kilo. Deze prijzen motiveren melkveehouders waarschijnlijk om stevig door te blijven melken. Het effect hiervan moet de komende maanden blijken. Toch verwachten analisten dat de groeiende melkaanvoer in lijn blijft met de trend die nu zichtbaar is. Daarmee is de toename ogenschijnlijk behapbaar voor verwerkers, vooral omdat de zuivelvoorraden in de Verenigde Staten laag zijn. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox