Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Seizoenpiek melk in Nieuw-Zeeland behoorlijk lager

29 November 2022 - Wouter Baan

De seizoenspiek van de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland is aanzienlijk lager uitgevallen vergeleken met vorig jaar. In tegenstelling tot Nederland leiden de hoge melkprijs in Nieuw-Zeeland niet tot een groei van de melkplas.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw-Zeelandse melkveehouders produceerden in oktober 3.025 miljoen ton melk. Dit is een daling van zo'n 3,5% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. De krimp ligt in lijn met de maanden hiervoor, ondanks de recordhoge melkprijzen die op papier zouden moeten leiden tot extra productie. Daarbij zijn de weersomstandigheden dit jaar relatief mild, vergeleken met voorgaande jaren toen hevige regenval en droogte elkaar afwisselden.  

Dat de seizoenspiek dit jaar aanzienlijk lager uitvalt dan de jaren hiervoor, is geen verrassing. De melkproductie in Nieuw-Zeeland staat onder druk door steeds strengere milieuwetgeving in de melkveehouderij. Een verdere krimp ligt bovendien op de loer.

Fonterra
Kortgeleden sprak de overheid de ambitie uit om in 2050 een CO2-neutrale economie te hebben. Doorberekeningen laten zien dat de melkveestapel met 15% gereduceerd moet worden. Zodoende is Fonterra voornemens om de kapitaalstructuur aan te passen, waardoor het makkelijker wordt voor melkveehouders om lid te worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden