Vreugdenhil

Nieuws melk

Vreugdenhil en Nestlé belonen CO2-arme melk

1 December 2022 - Klaas van der Horst

Vreugdenhil Dairy Foods en Nestlé gaan samen investeren in de reductie van de CO2-emissie vanuit de melkveehouderij. Hiervoor is een bedrag van €50 miljoen gereserveerd. Boeren krijgen een vergoeding voor een lagere CO2-uitstoot per kilo melk betaald, plus eventueel geld voor benodigde investeringen om dat doel te bereiken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Doel is om in 2030 in totaal 50% minder CO2-emissie te bereiken ten opzichte van nu. Nestlé heeft hier vorig jaar een omvangrijk plan van aanpak over gepubliceerd. Per 2030 wil het bedrijf in totaal 13 miljoen ton CO2 hebben beperkt.

Nestlé heeft in dit kader overeenkomsten afgesloten met verschillende zuivelbedrijven wereldwijd, onder meer ook met Fonterra.
Vreugdenhil Dairy Foods heeft vanouds een nauwe samenwerking met Nestlé en is een van de grootste partners in het CO2-reductieprogramma, stelt directeur milk supply Patrick Besten. Vandaar ook dat het bedrijf graag met een groot aantal melkveehouders mee wil doen.

Geen vaste eisen, maar maatwerk
Vorig jaar is een eerste pilot gestart met 17 leveranciers uit diverse regio's en op verschillende grondsoorten. Dit gebeurt in samenwerking met Wageningen UR en gaat door het leven als het 'low carbon'-programma.  Het is de bedoeling om dit programma jaarlijks verder op te schalen, totdat er in 2030 in totaal 267 melkveehouders meedoen.
Het is een maatwerkpakket waarbij het gaat om samenwerking en kennisdeling. Tijdens het project wordt werkende weg steeds meer kennis opgedaan over welke maatregelen voor welke bedrijven het best passend zijn.

Beloning voor CO2-verlaging per kilo melk
Bij de start wordt de CO2-emissie per kilo meetmelk vastgesteld, waarna een beloning wordt uitgekeerd naar rato van het percentage CO2-uitstoot dat ze beperken. Besten: "Wij selecteren bedrijven die graag deelnemen. Ze krijgen een goede beloning voor hun inspanningen, maar ze moeten wel gemotiveerd zijn voor deelname. Niets is verplicht." Maatregelen die melkveehouders kunnen nemen, lopen uiteen van het gebruik van aangepast voer, het zaaien van kruidenrijk grasland en het opwekken van duurzame energie.

Investeringssteun
De beloning voor deelnemende boeren gaat verder dan een betaling voor het percentage CO2-reductie. Als investeringen nodig zijn om meer emissiereductie te realiseren, zijn er vanuit Vreugdenhil en Nestlé ook mogelijkheden om daarbij te helpen. Dat is nieuw voor de Nederlandse melkveehouderij, weet Besten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox