Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Aanbod goed ruwvoer houdt niet over

6 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoermarkt zit in een tamme fase. De meeste veehouders hebben het winterrantsoen rond en schaven alleen op details bij. Het aanbod van vooral goed kuilgras, snijmaïs en bijproducten houdt alleen niet over.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Enkele handelaren merken wel op dat klanten die wat aan de krappe kant in het ruwvoer zitten, informeren naar wat er beschikbaar is of komt. Dat leidt overigens nog niet direct tot concrete handel. Dat is volgens insiders wel een teken dat de voerprijzen op de korte termijn niet veel zullen dalen.

In het zuiden van het land viel de maïsoogst niet mee. De kwaliteit hield niet over en relatief veel maïs die normaal gehakseld zou worden is bijvoorbeeld in de CCM verdwenen of is geoogst als korrelmaïs. Het beperkte aanbod is te merken op de voermarkt. Aanbod van goede maïs is er niet veel volgens verschillende handelaren. De vraag naar maïs is rustig, maar komt voorzichtig wel verder op gang. Het gaat bij de meeste handelaren overigens nog niet om hele grote hoeveelheden. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €100 per ton.

In kuilgras is weinig handel. Veehouders bieden goed gras van de eerste of tweede snede nauwelijks aan. Als er aanbod van goed kuilgras is, komt dat meestal van gestopte veehouders zeggen handelaren. Matige herfstkuilen worden meer aangeboden maar daar is dan weer nauwelijks vraag naar. De DCA Indicatieprijs staat op €80 per ton.

Bijproducten blijven in trek
De vraag naar bijproducten blijft groot. "We kunnen meer kwijt dan we aangeboden krijgen", geven verschillende handelaren aan. Toch lijkt de markt redelijk in balans. De wachttijden zijn stabiel voor de meeste producten. Veehouders hebben hun keuze gemaakt in wat ze willen voeren en schuiven daar niet veel in, uitzonderingen daargelaten van veehouders die altijd zoeken naar de goedkoopste producten. De prijzen van de meeste bijproducten blijven overigens op een stabiel (relatief hoog) niveau. De DCA Indicatieprijs van bierbostel blijft gelijk op €4,05 per procent droge stof. Ook de indicatieprijs van voeraardappelen blijft stabiel op €45 per ton. Het aanbod voeraardappelen blijft beperkt.'' Van aardappel bijproducten zoals stoomschillen komt voorzichtig wel wat extra aanbod, maar dat vindt nog makkelijk kopers.

De handel in stro loopt goed door. Het is natuurlijk niet de drukste periode, toch melden handelaren goed werk te hebben. De DCA Indicatieprijs komt uit op €140 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro. De belangstelling voor graszaadhooi is beter dan het de afgelopen jaren is geweest. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi loopt van €145 voor Engels raai tot €155 voor rood- of rietzwenk. In weidehooi is het bij de meeste handelaren rustig. Wat er gedaan wordt gaat vooral richting particulieren en nauwelijks naar de veehouderij. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi komt uit op €190 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden