Fonterra

Nieuws Zuivel

Winst zuivelreus Fonterra bijna verdubbeld

8 December 2022 - Wouter Baan

Fonterra heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2022/23 een uitstekend resultaat neergezet. De winst ging bijna over de kop en daar profiteren de leden van de coöperatie van middels een verhoogde dividendprognose. De melkprijs is wel verlaagd nu de zuivelmarktprijzen onder druk staan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De operationele winst voor aftrek van rente en belasting steeg in het eerste kwartaal (augustus tot en met oktober) met maar liefst 94% tot NZ $368 miljoen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hiervan bleef NZ $214 miljoen over aan nettowinst, een stijging van 84%. Naar eigen zeggen zijn de resultaten een gevolg van de krapte op de wereldzuivelmarkt en de hoge prijzen die daarmee gepaard gaan.

Ondertussen is het sentiment wel gedraaid. Zo zijn de afzetmogelijkheden van volle melkpoeder behoorlijk geslonken, zo geeft Fonterra aan. Vooral China koopt minder. Dit zet druk op de melkpoederprijzen, maar ook de boter- en kaasprijzen zitten in een neerwaartse spiraal. Zodoende past Fonterra de melkprijsprognose aan voor het lopende seizoen dat volgend jaar juli eindigt. De jongste prognose gaat uit van een melkprijs tussen de NZ $8,50 en NZ $9,50 per kilo milk solids. Dit betekent een middenprijs van NZ $9, wat een fractie lager is dan de uitbetalingsprijs vorig jaar. Wel duurt het seizoen nog lang, wat betekent dat er nog van alles kan gebeuren.

Hogere prestatieprijs
Opvallend genoeg komt de verwachte prestatieprijs voor het lopende seizoen op dit moment wel hoger uit dan vorig jaar. Dit houdt verband met de goede financiële prestaties van Fonterra. Hierdoor is het verwachte dividend verhoogd. Dit wordt nu ingeschat in een bandbreedte tussen $0,50 en $0,70 per aandeel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden