Shutterstock

Nieuws Zuivel

Brussel voorziet groeiende vraag naar bio zuivel

14 December 2022 - Manon van der Meer - 5 reacties

De zuivelindustrie in Europa wordt de komende 10 jaar beïnvloed door gezondheidskwestie en maatschappelijke- en duurzaamheidskwesties. Dit is zowel terug te zien in consumptiepatronen als aan de productiekant. De vraag naar biologische melk zal stijgen, zo blijkt althans uit het rapport over de landbouwvooruitzichten van de Europese Unie dat door de Europese Commissie is gepubliceerd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkproductie in de EU krijgt met steeds hogere eisen te maken om aan de milieunormen te kunnen voldoen. Het doel is onder andere de broeikasgassen per ton melk met 11% terug te dringen in 2031. Daarnaast moeten de milieunormen leiden tot een betere bodemgezondheid en een grotere biodiversiteit. Hierbij geeft Brussel aan dat de koeien meer weidegang krijgen. Momenteel staat 19% van de melkkoeien in de EU buiten. Dit staat in schril contrast met Nederland waar het weidegangpercentage vorig jaar op 84% lag. Nog een trend die de Europese Commissie voorziet, is dat het vervangingspercentage van de koeien omlaag gaat. Dit is een gevolg van het gericht fokken op ruchtbaarheid en langere levensduur van koeien.

Beperkte groei op zuivelmarkt
De groei op de zuivelmarkt van de EU stijgt met 0,5%, waardoor in 2031 circa 162 miljoen melk per jaar geproduceerd wordt. De interne Europese markt blijft de grootste afnemer van de zuivel, maar het export-marktaandeel zal groeien van 15% in 2021 naar 17% in 2031. Dit zorgt ervoor dat de EU naar verwachting wereldwijd de grootste leverancier in zuivelproducten blijft. Hierbij produceert de EU 30% van de wereldwijde zuivelhandel. De productie in derde landen zal wel flink gaan toenemen. Naar verwachting produceert Azië 17% en Afrika 14% meer melk dan nu. Dit komt voort uit de sterke bevolkings- en inkomensgroei op die continenten.

In de EU wordt per jaar 0,7% meer kaas geproduceerd om de groeiende export van 3% per jaar op te kunnen vangen. Hierdoor blijft de EU in 2031 de grootste kaasexporteur met maar liefst 47% van het wereldwijde aanbod.

Stijging biologische melksector
In 2019 was 3,5% van de Europese melkproductie biologisch gecertificeerd. Naar verwachting loopt dit percentage in 2031 op tot 8%. Wereldwijd wordt de vraag naar biologische melk steeds groter, denkt de Europese Commissie. Dit gebeurt omdat de consument steeds meer aandacht geeft aan welzijnsnormen. Opvallend genoeg zal in China de meeste vraag zijn naar biologische melk, hier is 44% van de consumenten geïnteresseerd in biologische producten. Vooral de vraag maar biologische poedermelk voor babyvoeding is groot.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden