Agrifoto

Nieuws Melkaanvoer

Nederlandse melkaanvoer op hoogste niveau in 5 jaar

13 December 2022 - Wouter Baan

De Nederlandse melkproductie loopt steeds verder uit op voorgaande jaren. Het effect van de hoge uitbetalingsprijzen is duidelijk zichtbaar in de snel groeiende aanvoercijfers. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In november produceerden Nederlandse melkveehouders gezamenlijk 1.113.476 ton melk, zo blijkt uit cijfers van RVO. Dit is een stijging van 4,9% vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Alleen in 2017, toen de melkaanvoer in Nederland door het vervallen van het quotum de spuigaten uitliep, was de aanvoer nog hoger. Het gemiddelde vetgehalte afgelopen maand viel met 4,52% een fractie hoger uit dan vorig jaar.

Aanvoer loopt op
De cijfers tonen aan dat de aanvoer in Nederland steeds verder toeneemt. In oktober bedroeg de groei 4,6%, een maand eerder zat de maand op maand-toename nog onder de 4%. Sinds juni is sprake van een productiegroei. In de eerste helft van dit jaar lag de aanvoer nog steevast onder het niveau van vorig jaar.

De hoge uitbetalingsprijzen kunnen gezien worden als de aanjager van de melktoename in de afgelopen maand. Hoewel de zuivelmarkt sinds het najaar flink onder druk staat, blijven de melkprijzen in het vierde kwartaal op een hoog niveau, in veel gevallen ruim boven €60 per 100 kilo. De eerste correcties van de melkprijs worden begin 2023 verwacht.

Cumulatief
Cumulatief bekeken is de productietoename in de eerste helft van dit jaar 0,68%. Vanuit dat oogpunt is de productiegroei in 2022 nog bescheiden te noemen. In de eerste helft van dit jaar bleef de productie echter behoorlijk achter. De dagproductie bedroeg afgelopen maand 37.115 ton, tegenover 36.769 ton in oktober. Dit laat zien dat de melkaanvoer ook seizoensmatig weer in de lift zit. Deze stijging zal normaal gesproken toewerken naar een productiepiek volgend jaar mei.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden