Shutterstock

Analyse melk

Zuivelmarkt loopt klappen op in vloeibaar segment

16 December 2022 - Klaas van der Horst

De zuivelmarkt heeft weer een nieuwe serie klappen opgelopen, en weer was het vooral in het vloeibare segment. De meeste reuring was er bij het melkvet. Room was deze week bij tijden goedkoper dan boter. Ook de prijs van rauwe melk daalde hard.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de prijzen die deze week werden gerealiseerd, wordt een grondstofwaarde behaald van ergens tussen de 40 cent en 45 cent per kilo, en dat is slecht voor de uitbetaalprijzen die melkveehouders ontvangen. Nu zijn deze weken niet representatief voor de rest van het jaar, want er komen twee negatieve ontwikkelingen bij elkaar: een sterk dalende melkprijs na een periode met hele hoge prijzen en een vroeg invallende kerstdip.

Nieuw evenwicht nodig
Nu is dat laatste iets wat in de voorafgaande twee (corona)jaren eigenlijk niet meer is voorgevallen, dus dat komt al stevig aan. En dan is de zuivelmarkt als geheel zoekende naar een nieuw evenwicht. Veel marktpartijen vragen zich dan ook af of de huidige prijsdalingen niet te hard gaan en er straks niet een correctie nodig zal zijn.

Dit zal zich de komende dagen niet voordoen. Kopers leunen achterover, de kerstinkopen zijn gedaan en veel mensen hebben vrij. Eerst zijn nog meer dalingen te verwachten.

Relatief gezien daalden de prijzen voor boerderijmelk deze week het hardst, in Duitsland meer dan in Nederland. Het meeste tumult in de markt kwam waarschijnlijk van de room. De prijs daarvan is in een paar weken tijd als een raket naar beneden geschoten en kwam in de afgelopen week zelfs een tijdje onder de boterprijs uit, die ook nog dalend is. Inmiddels heeft de roomprijs zich weer iets hersteld.

Ook magere melkconcentraat is nog steeds laag geprijsd, maar de markt hiervoor lijkt te stabiliseren, mede omdat het goed loont om dit product om te zetten in magere melkpoeder, waarvan de prijs nu boven de €2.800 per ton ligt. Concentraat is bijna €1.000 goedkoper, afhankelijk van de origine. Er is een duidelijke scheiding in de markt tussen Duits en Frans concentraat, waarbij het laatst het goedkoopst is.

De lage prijzen op de markt voor vloeibare zuivel maken ook dat diverse zuivelbedrijven besluiten om het product niet op de spotmarkt aan te bieden en het toch maar in eigen huis te verwerken. Melk van 60 cent verwerken tot concentraat van €1,80 per kilo is ook niet aantrekkelijk.

Bedrijven moeten ondertussen hun risico's wel spreiden. Alle melk in de kaasbak duwen, helpt ook niet. De kaasprijzen zakken nog steeds flink, al menen sommige marktpartijen dat nu de bodem wel ongeveer is bereikt.

Het is een lastig moment om dit te verifiëren, omdat de markt op dit moment niet echt representatief is voor de rest van het jaar. Export blijft nodig om de markt te ontlasten en dat gaat het beste met melkpoeder.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden