Shutterstock

Nieuws Planet Proof

SMK wil meer comfort en bewegingsruimte voor koe

21 December 2022 - Klaas van der Horst

Melkveehouders die Planet Proof-gecertificeerde melk produceren, moeten vanaf volgend jaar zwaarder inzetten op koecomfort. Dit heeft de Stichting Milieukeur (SMK) bekend gemaakt. Boeren moeten voldoen aan een reeks aanvullende criteria. Boxen moeten ruimer, koeien hebben meer bewegingsvrijheid nodig.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meeste PlanetProof-melkveehouders zitten bij FrieslandCampina, een kleinere groep zit bij Farmel en Noorderlandmelk. Op dit ogenblik zijn meer dan achthonderd melkveehouders gecertificeerd voor het schema. Bij FrieslandCampina ontvangen de PlanetProof-boeren momenteel een toeslag van €2,50 per 100 kilo, bij Farmel geldt een andere toeslag. Hiervoor gelden geen regels vanuit SMK. Bedrijven mogen zelf de hoogte van de toeslag bepalen. 

De extra voorwaarden voor verbetering van het koecomfort zijn opgedeeld in twee reeksen. Er is een reeks voor de komende twee jaren, terwijl er ook een serie eisen is, waarvoor tot vijftien jaar de tijd is.

Basisnormen comfort
Bij de eerste reeks eisen gaat het om basisnormen, waar aan moet worden voldaan. Dit betreft zachte ligplekken voor melkvee, geen te smalle ligboxen en korte ligbedden meer, een loopvloer met goed profiel, voorzieningen om hittestress te voorkomen, geen stallen meer zonder daglicht, alleen nog kalveren in eenlingboxen op duidelijke voorwaarden, jongvee in strohokken ook alleen onder voorwaarden en geen afkalfstallen meer met ligboxen. Daarbij moet volgend jaar ook het jongvee worden geweid. Per 1 januari 2025 moet aan deze voorwaarden worden voldaan.

Tot 15 jaar de tijd
Hiernaast is er een reek voorwaarden - geldend bij nieuwbouw of aanbouw - waar uiterlijk per 2038 aan moet zijn voldaan. Dit betreft bredere en/of langere ligboxen voor melkkoeien, loopruimte achter het voerhek, loopruimte tussen de ligboxen inclusief vluchtmogelijkheden (geen doodlopende paden), minimaal 20% daglicht in de stal, meer stalvolume, extra eisen voor huisvesting van jongvee in ligboxen en een minimaal aantal vreetplekken plus minimum afmetingen van het voerhek.

Meer eigen eiwit
Al deze voorwaarden zijn vorig jaar al aangekondigd. Ook toen waren er wijzigingen, maar vooral met een focus op natuur en landschapsbeheer en op diergezondheid en dierenwelzijn. Daarbij golden eveneens overgangstermijnen. Zo is er 1 januari 2022 drie jaar de tijd om te voldoen aan de normen. Daarbij moet het percentage eiwit van eigen land uiterlijk in 2024 met 5% zijn verhoogd. Dat komt neer op 55% als basisnorm en 65% voor het topniveau.

Extreem weer
Dit jaar heeft SMK geen 'extreem weer-aanpassingen' uitgevoerd naar aanleiding van de resultaten over 2021. De kans is wel groot dat volgend jaar wel aanpassingen moeten worden doorgevoerd vanwege de opnieuw droge zomer van 2022.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden