Shutterstock

Analyse fosfaat

Fosfaathandel beleeft ouderwets eindejaarscircus

21 December 2022 - Klaas van der Horst

De fosfaathandel maakt weer overuren, zoals gebruikelijk rond deze tijd van het jaar. Veel partijen willen nog snel even wat rechten willen kopen of leasen. Ook speelt dat handelaren nog heel veel transacties moeten melden bij uitvoeringsdienst RVO. Soms zal dat ten koste gaan van nieuwe handel. De prijs van de rechten is wel eens hoger geweest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van kooprechten loopt deze week na een aanvankelijke daling  geleidelijk weer op, maar ligt met gemiddeld €162 toch zo'n €25 onder de prijs van een kleine drie maanden geleden. Afwachten wordt ditmaal dus niet bestraft.

Ook de prijs voor leaserechten is wel eens hoger geweest, al zit die momenteel eveneens een beetje in de lift. Lease met afroming is nu met bijna €30 nog steeds zo'n €10 per kilo goedkoper dan een jaar geleden. Misschien is dat toch een klein beetje bijzonder, omdat er volop wordt gespeculeerd dat een grote veehouder in het zuiden van het land nog wel eens aan de markt zou kunnen komen.

De markt voor afromingsvrije lease is de laatste weken zo ongeveer ingestort onder druk van het grote aanbod. De prijs schommelt ergens rond de €10 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox