DOC Kaas

Nieuws Melk

Ook DOC Kaas en Milcobel omlaag met melkprijs

30 December 2022 - Wouter Baan

FrieslandCampina en Arla voerden al een verlaging door voor de melkprijs in januari. Ook DOC Kaas gaat in het nieuwe jaar omlaag. De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel sleutelt ook opnieuw aan de melkprijs, maar dan nog voor december. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkprijs van DOC Kaas daalt komende maand met €2,19 tot €61,68 per 100 kilo, berekend bij de standaardgehaltes en een jaarleverantie van 1 miljoen. Inclusief bonussen kan de melkprijs oplopen tot €64,43 per 100 kilo. Qua mutatie zit DOC Kaas daarmee tussen FrieslandCampina en Arla in. Een neerwaartse mutatie was wel te verwachten, gezien de zuivelmarkt snel bergafwaarts ging in het vierde kwartaal. 

Nadat FrieslandCampina fors verlaagde en Arla de schade beperkt hield, was het interessant om te zien hoe DOC Kaas voor januari zou gaan muteren. Temeer omdat de noordelijke zuivelcoöperatie, die onderdeel uitmaakt van het Duitse DMK, zich in 2022 heeft ontpopt tot een topuitbetaler. Ze moeten alleen Vreugdenhil in het jaaroverzicht voor zich dulden. In het nieuwe jaar weet DOC Kaas voorlopig de hoge positie in de melkprijsvergelijker vast te houden, hoewel de verlaging aanzienlijk is. De verwachting is dat andere verwerkers in Nederland ook behoorlijk stevig gaan verlagen. 

Milcobel 
De Belgische zuivelproducenten zijn accurater in het verlagen van de melkprijs dan de Nederlandse verwerkers. Zo verlaagt Milcobel de standaard-uitbetalingsprijs voor december met €1,50 tot €53,50 per 100 kilo, inclusief premies komt de melkprijs net onder €60 uit. Dit is alweer de tweede verlaging op rij. In een toelichting geeft Milcobel aan dat de zuivelprijzen aanhoudend onder druk staan, waarbij er bovendien veel onzekerheid is over de afzetkansen in het nieuwe jaar als gevolg van de hoge inflatie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden