Shutterstock

Analyse Voer

Mengvoerprijs nipt omlaag door goedkopere tarwe

2 Januari 2023 - Wouter Baan - 1 reactie

Een paar maanden geleden begonnen de brokprijzen weer aan te trekken, maar nu is toch weer een voorzichtige daling ingezet. De mengvoerprijzen reageren daarmee op de gedaalde tarweprijs, hoewel soja wel in lift zit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zowel rundvee- als varkensvoer werd goedkoper in december, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research. De prijs van A-brok daalde van €381 tot €379 per ton. Een beperkte daling, maar wel een trendwijziging. In november trokken de rundveevoerders immers nog in waarde aan. Dezelfde vlieger gaat op voor varkensvoer dat in de laatste maand van 2022 ook beperkt omlaag ging. Vleesvarkensbrok daalt van €405,50 tot €401,50 per ton. Ook zeugen- en biggenvoer werden iets goedkoper.

Goedkopere tarwe
De brokprijzen profiteren van goedkopere tarwe. Vanaf half oktober gingen de tarweprijzen behoorlijk hard omlaag. De Franse termijnmarkt Matif noteerde half oktober nog boven €350 per ton en zakte half december zelfs even door de €300 grens. Intussen noteert tarwe weer boven die psychologische grens, waarbij sprake is van een ietwat grillige koersontwikkeling. Dit heeft mede met de coronaonrust in China te maken. Dit beïnvloedt ook de prijzen van sojabonen.

De verwachting is dat de Chinese vraag naar soja toeneemt, wanneer de economie weer volledig open gaat. Zover is het nog niet, maar de markt sorteert daar wel vast op voor. Overigens is al langer sprake van een opwaartse trend, ingegeven door droogte Argentinië. In Chicago is soja zodoende afgelopen maand opgeklommen tot boven $550 per ton, het hoogste niveau sinds eind augustus.

Marktverwachtingen
In de brokprijsontwikkeling weegt tarwe aanzienlijk zwaarder dan soja. Zodoende is in theorie een verdere daling van de brokprijzen mogelijk, zo blijkt uit de mengvoerprijsindicator voor vleesvarkens en A-brok. Of mengvoerbedrijven haast gaan maken met het verlagen van de brokprijzen is echter een tweede. Dit mede vanwege de hoge energiekosten en margeverlies in 2022 toen de grondstoffenmarkten snel opliepen. Vaak wordt margeverlies naderhand weer gecorrigeerd, hoewel de markt door de krimpende veestapel behoorlijk concurrerend is. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden