Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Zetmeelrijke maïs nodig voor eiwitbenutting

4 Januari 2023

Gras en snijmaïs vormen een perfect huwelijk: om het eiwitrijke gras goed te benutten is veel energie nodig. Snijmaïs levert veel energie, uit het zetmeel en uit de celwanden. Met een maïsras dat past bij je grasaandeel, is je rendement het hoogst.

Bij een grasrijk rantsoen hebben koeien veel energie nodig om stikstof (eiwit) uit het gras om te zetten in melkeiwit. Dat gebeurt vooral in de pens. Op pensniveau is daarom veel energie nodig. In een rantsoen met minder dan 30% maïs kies je daarom best voor zetmeelrijke maïsrassen, zoals onder meer LG 31.205 en LG 31.219.

Voer je meer maïs, dan is niet het zetmeelgehalte maar de voeropname de beperkende factor. Kies dan voor maïsrassen met de hoogste VEM; dat is de totale voederwaarde uit zetmeel én de restplant. De restplant (celwanden) levert 25 tot 33% van de VEM, afhankelijk van de verteerbaarheid van de NDF. In deze celwandverteerbaarheid bestaan behoorlijke rasverschillen.

Een hoge celwandverteerbaarheid bij snijmaïs loont altijd. Celwanden worden gemiddeld voor 35% in de pens en 10% in de dikke darm verteerd. In de pens worden ze veel trager afgebroken dan zetmeel en hoofdzakelijk omgezet in azijnzuur. Elke 1% hogere celwandverteerbaarheid verhoogt de VEM per kg ds, de voeropname en daarmee de melkgift. Dat is waarom een goed verteerbare restplant al decennia lang één van de kweekdoelen is in het LG programma.

Bekijk onze top-verteerbare maïsrassen >>

Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox