Milcobel

Analyse Melkaanvoer

Belgische melker geeft nóg meer gas dan Nederlandse

10 Januari 2023 - Wouter Baan

Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere Europese landen leiden de hogere melkprijzen tot een flinke productietoename. In Duitsland bijvoorbeeld hebben melkveehouders het gas gevonden, net als in België en Polen. En ook de Ieren laten zich verleiden door het hoge melkgeld dat zij ontvangen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt allemaal uit de jongste melkaanvoercijfers die de verschillende landen bij statistiekdienst Eurostat hebben gedropt. Enkel Italië noteert als groot melkveeland een min, waardoor Polen een plaatsje stijgt in de ranglijst van grootste melkveelanden in de Europese Unie.  

Groei in Duitsland versneld
De Duitse melkaanvoer noteerde in oktober 2,61 miljoen ton, een toename van 2,3% vergeleken met het jaar daarvoor. De productie zit bovendien zelfs een fractie boven het niveau van 2020 toen de Duitse melkproductie ruim uitviel. De voorlopige aanvoercijfers over november laten zien dat de aanvoer blijft groeien, of zelfs wat versneld. Vorig jaar april nog noteerde de melkproductie in Duitsland 2,5% onder het niveau van 2021.

Franse aanvoer lijdt niet onder droge zomer
Ook in Frankrijk voeren melkveehouders de productie op. Afgelopen oktober bedroeg de aanvoer 1,94 miljoen ton, een toename van 1,4%. Daarmee versneld de groei. Dat is bijzonder, gezien Frankrijk een extreem droge zomer achter de rug heeft. In Frankrijk is de aanvoer ruim in relatie tot de afzetmogelijkheden. Er is vooral een overschot aan biologische melk. Naar verluidt zet zuivelreus Lactalis 40% van de biologische productie af op de gangbare markt. De biologische melk wordt door fabrieken vaak niet meer separaat gecollecteerd van de gangbare aanvoer.

Stevige groei in Nederland en België
In november produceerden Nederlandse melkveehouders gezamenlijk 1,11 miljoen ton melk. Dit is een stijging van 4,9%. Alleen in 2017, toen de melkaanvoer in Nederland door het vervallen van het quotum de spuigaten uitliep, was de aanvoer nog hoger. In België noteerde de aanvoer in oktober 373.000 ton, een toename van maar liefst 7%. Door deze stevige toename zijn de melkprijzen in België mogelijk eerder begonnen te dalen dan in ons land.

Polen voorbij Italië in pikorde
In Polen was heel 2022 al sprake van een productietoename. In november bedroeg de aanvoer 1,012 ton, waarmee de aanvoer voor die maand het eerst de grens van een miljoen ton passeerde. Met een toename van ruim 4,5% is de groei fors te noemen. Daarmee behoort het Oost-Europese land tot de grootste groeiers. Door de groei is Ierland Italië voorbijgestreefd als vierde grootste melkveelidstaat achter Nederland dat de derde plaats bekleed. Italië is overigens het enige land binnen de top-5 waar geen groei zichtbaar is. In oktober bedroeg de aanvoer 1,025 ton, een krimp van circa 1,5%. Dit houdt waarschijnlijk verband met de droge zomer, waardoor een groot deel van de ruwvoeroogst verloren is gegaan.

Ieren geven duidelijk g(r)as
De voorjaarspiek vorig jaar april lag onder het niveau van het jaar daarvoor, maar intussen zijn ook in Ierland groeicijfers zichtbaar. In november bedroeg de aanvoer 515.000 ton, een toename van maar liefst 7,5%. Analisten in Ierland schrijven dit toe aan de extreme goede baten in de melkveehouderij. De gestegen krachtvoerkosten wegen daar veel minder zwaar, omdat de Ierse melkveehouders voornamelijk grasrantsoenen toepassen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden