Shutterstock

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina wil boerloos verbreden in eiwit

12 Januari 2023 - Klaas van der Horst - 3 reacties

FrieslandCampina wil snel verder verbreden als voedingsbedrijf met een ruim aanbod aan eiwitten. Dit blijkt uit de aangekondigde samenwerking met het Californische biotechbedrijf Triplebar Bio. Het is ook een verdere stap op weg om boerloos te produceren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eiwitten die beide partners willen produceren, komen geheel vanuit een procesomgeving, waar gisten het werk doen. Wel met behulp van suikers en ander ruw materiaal, maar zonder melk of bonen van leden.

Snelle selectie eiwitten
FrieslandCampina ziet met name brood in de samenwerking met Triplebar Bio omdat dit bedrijf een hele snelle methode heeft ontwikkeld om de meeste geschikte hoogwaardige eiwitten te selecteren en produceren. Zijn deze felbegeerde eiwitten eenmaal gevonden, dan kunnen gisten aan het werk worden gezet om deze eiwitten op grote schaal te produceren.

Triplebar Bio ziet van haar kant perspectief in de samenwerking met FrieslandCampina omdat deze al veel ervaring heeft met precisiefermentatie op grote schaal. Bedrijfsonderdeel Ingredients past deze techniek al sinds 2016 toe om menselijke melkoligosacchariden (HMO's) te produceren voor gebruik in onder meer kindervoeding. Veel andere bedrijven zijn daar nog veel minder ver mee, of onderzoeken dat nog in laboratoria.

Installaties staan er al
Voorlopig gaan beide bedrijven (Triplebar en FrieslandCampina Ingredients) gewoon samenwerken en de gezamenlijke perspectieven verder verkennen, later in het jaar verwacht FrieslandCampina nadere mededelingen te kunnen doen over activiteiten en voornemens. Het Amersfoortse zuivelconcern hoeft volgens een woordvoerder geen grote nieuwe fabrieken te bouwen om de nieuwe eiwitten te kunnen produceren. Het grootste deel van de installaties is er al. Investeringsbedragen kunnen mede daarom nog niet worden genoemd.

Breed aanbod eiwitten
De reden dat FrieslandCampina kiest voor niet-zuivel eiwitten is dat het wil kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar hoogwaardige eiwitoplossingen voor een groeiende wereldbevolking. Daarvoor is volgens het bedrijf een bredere eiwitportfolio nodig om ook alternatieve eiwitten te kunnen aanbieden naast het bestaande zuivelaanbod. "Maar we blijven in eerste instantie een zuivelbedrijf", verzekert een woordvoerder.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox