Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Prijsverschillen op zuivelmarkt wringen

13 Januari 2023 - Klaas van der Horst

Melkveehouders kunnen zich deze dagen gelukkig prijzen dat hun melkverwerkers – of het nu coöperaties zijn of niet – hen nog altijd redelijk beschermen tegen de kille wind van de zuivelmarkt. Daar vandaan komt namelijk heel weinig goeds voor hen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen voor de grote volumeproducten op de zuivelmarkt blijven maar dalen, bijna tot wanhoop van de producenten. Terwijl zij van hun leveranciers of leden grote hoeveelheden melk krijgen aangeleverd, melk met ook hoge gehaltes, moeten zij die duur betaalde melk vaak met een grote afslag weer verkopen.

In de maand januari ontvangen veel Nederlandse melkveehouders nog steeds €60 of meer per kilo voor hun melk, terwijl de grondstofwaarde momenteel ergens tussen de €40 en €45 per 100 kilo ligt. Ondertussen ligt de melkprijs op de spotmarkt al ruim onder de €35 per 100 kilo. De fabrieken die hun boeren nog steeds een veel hogere prijs betalen, doen dat op basis van langer lopende contracten en hun reserves.

het prijsverschil tussen spotmarkt/grondstofwaarde en uitbetaalprijs wringt en zal ergens moeten worden opgevangen, ofwel door een herstel van de zuivelmarkt, ofwel door fors lagere uitbetaalprijzen aan de melkveehouders. Nu is het wel zo dat de sterk dalende zuivelprijzen gepaard gaan met een beperkte handel. Veel grote contracten worden nu niet afgesloten. Kopers leunen achterover, in de hoop dat er nog meer prijsdalingen plaatsvinden. Ze weten daarbij dat er ook elders op de wereld aan aardig aanbod van melk is, dat een grote koper als China nu weinig doet en dat de melkaanvoer in Europa in de komende maanden naar een nieuwe piek gaat. Dat zijn niet de omstandigheden waarin een herstel van de markt gemakkelijk is. Verlichting van de prijsdruk zou dan moeten komen van een flinke toename van de export en/of een lager melkaanbod.

Waar en wanneer de markt weer in balans komt, is afwachten. Voorlopig lijken de dalende zuivelprijzen het eerste signaal te zijn richting een lager melkaanbod.

De spotmelkprijs gaat niet alleen in Nederland sterk omlaag. In Duitsland daalt die misschien nog wel harder. Ook de roomprijs ging deze week weer verder onderuit, net als de boterprijs. Alleen de prijs voor magere melkconcentraat hield de prijsdaling nog enigszins binnen de perken.

De prijs voor het laatste product is nog zodanig dat er volgens diverse bronnen nog steeds op een enigszins rendabele manier magere melkpoeder van te maken is.

In de vaste zuivel is magere melkpoeder ondertussen het vrijwel enige product dat, ondanks dat hierbij ook prijsdalingen zijn, nog redelijk stabiel blijft in de markt. Ook bij weipoeder is de markt nog redelijk rustig.

Het zorgelijkst voor de melkprijsvorming is en blijf de situatie op de kaasmarkt. Het tempo en de duur van de prijsdalingen zijn hoog en een bodem lijkt nog niet in zicht, met name bij de Goudse en Edammer kazen en mozzarella. De Cheddar- en ook de Emmentalerprijs blijft beter bestand tegen prijsdalingen.

{{dataviewSnapshot(46_1673537800)}}
 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden