Shutterstock

Analyse melk

Strijd om beste melkprijs speelt steeds meer in niches

13 Januari 2023 - Klaas van der Horst

Gemiddeld kon vorig jaar bijna elke zuivelverwerker zijn leden of leveranciers blij maken met een fors hogere melkprijs. Zestig cent per kilo werd even het nieuwe veertig. Maar in de strijd om de beste melkprijs gaat het al lang niet meer om alleen de hoogste totaalprijs van de fabriek. Voor overstappers telt de beste prijs in zijn of haar niche en/of regio.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze kanttekening is een belangrijke nuancering bij het vergelijken van de melkprijzen tussen de diverse verwerkers in Nederland. Boerenbusiness houdt die ook bij met een eigen melkprijsvergelijker.
Naast dat er gemiddeld veel melkgeld bij is gekomen over de hele linie, zijn en blijven er verschillen tussen partijen.

Andere basistoppers
Waar Arla en Cono in 2021 nog vrij bovenaan stonden met hun kale melkprijzen, doen ze dat in 2022 niet. Dit kan veilig worden gesteld, ook al heeft nog geen van beide coöperaties een nabetaling vastgesteld over 2022. Vreugdenhil Dairy Foods betaalt met stip de hoogste kale melkprijs, gevolgd door DOC Kaas.

km
Voor 2022 zijn nog niet alle nabetalingen bekend. Dit kan het beeld nog veranderen.

De hoogste maximale melkprijs kan nog steeds worden behaald bij A-ware, gevolgd door FrieslandCampina en Vreugdenhil. Cono, de koploper van de laatste jaren, heeft een veer moeten laten. De merkkazen van deze coöperatie hadden het moeilijk in een markt met sterk opgaande kaasprijzen.

Cono
Cono moest kiezen tussen handhaven van een hoge merkpremie en volumebehoud op de markt. Bijzonder over de voorbije twee jaren is het sterke herstel van DOC Kaas en moederbedrijf DMK.

mm
De maximale melkprijzen van bedrijven zonder premium melkstroom benaderden vorig jaar die van toppers als FrieslandCampina en A-ware. Ook hier het  voorbehoud mbt de nabetalingen over 2022.

Voor veel melkveehouders zijn de basisprijzen en ook de maximaal haalbare prijzen evenwel niet datgene waar zij naar kijken. Voor hen geldt welke verwerker in hun situatie en hun gebied het beste aanbod heeft. Dan gaan andere zaken spelen.

Brabantse keuzes
In Noord-Brabant zijn zo behoorlijk wat melkveehouders vertrokken bij FrieslandCampina omdat ze niet in de gelegenheid zijn om weidegang toe te passen en daarmee ook niet mee kunnen doen aan PlanetProof en straks onderdelen van het verbrede Focus Planet-systeem. Voor hen hebben dan ineens Vreugdenhil Dairy Foods met een hoge basismelkprijs en A-ware met een boerderijmelkpremie een interessant aanbod.

Kansen voor DOC
In Noord-Nederland scoort DOC Kaas met de combinatie van weide- en Vlog-premies. Daarmee kunnen boeren die buiten de boot vallen voor PlanetProof of het 'Beter voor'-programma van Albert Heijn iets extra's binnenhalen. Ook telt opeens mee dat DOC Kaas weer nabetalingen doet.
De Premium-programma's van A-ware, DeltaMilk/Albert Heijn, FrieslandCampina, Farmel/PlanetProof en ook Farmel/Beter Leven zijn maar voor beperkte aantallen melkveehouders toegankelijk, en dan ook nog niet in alle delen van het land. Zo moet elke melkveehouder zijn of haar melkprijsniche zoeken, al naar gelang de eigen situatie. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox