Shutterstock

Nieuws melk

Oekraïne exporteert bijna 40% meer zuivel

16 Januari 2023 - Klaas van der Horst

Oekraïne heeft vorig jaar goed gebruik gemaakt van de versoepelde importregels voor zuivel richting de EU. De export steeg met bijna 40%. De melkpoederexport steeg het hardst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit cijfers die de Oekraïense zuivelindustrie en het ministerie van Landbouw bekend hebben gemaakt. Onderminister van Landbouw Taras Vysotski spreekt van een exportrecord, dat ook nog eens gepaard ging met een exportoverschot. 

De sterk gestegen zuivelprijzen hielpen ook mee om een uitvoerrecord te vestigen. In geld uitgedrukt werd voor zo'n €318 miljoen geëxporteerd. Behalve om melkpoeder ging het daarbij ook om boter en kaas. In volumes uitgedrukt ging het achtereenvolgens om 26.700, 14.100 en 9.000 ton product.

Exportoverschot blijft niet
Toch is het niet alleen maar positief wat er te melden valt over de Oekraïense zuivelexport. In de eerste negen maanden van het jaar zat de uitvoer stevig in de lift, in de laatste drie maanden sloeg de balans geleidelijk steeds verder om, totdat er in december weer meer zuivel werd geïmporteerd dan geëxporteerd. Het waarom is niet helemaal duidelijk.

De Oekraïense melkveehouderij en zuivelindustrie hebben vorig jaar ook veel last gehad van de oorlog. Vanwege de oorlogshandelingen verloor de melkveehouderij bijna 234.000 koeien. De melkveestapel daalde mede daardoor naar 1,4 miljoen koeien, een dieptepunt sinds mensenheugenis. Zelfs in 1946 waren er nog 4,3 miljoen koeien over in het land. 

De afname van de veestapel deed zich met name voor bij de kleinschalige landbouwbedrijven en dan weer vooral in het oosten van het land. De grote, industrieel opgezette veehouderij hield grotendeels stand. 

De zuivelimport in Oekraïne daalde ondertussen, met name die van kaas. Dat gaf de eigen kaasindustrie kansen om zich enigszins te herstellen van de klappen die het in de laatste jaren heeft opgelopen, door onder meer de exportstop naar Rusland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden