Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Amerikaanse melkprijs daalt, productie groeit

30 Januari 2023 - Wouter Baan

De melkproductie in de Verenigde Staten heeft in 2022 een nieuw record gevestigd, zo blijkt uit cijfers van het Amerikaans landbouwministerie (USDA). Dit is een van de oorzaken dat de melkprijzen naar beneden gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In december produceerde de 24 belangrijkste melkveestaten in de VS 8,22 miljoen ton, een toename van 0,9% ten opzichte van dezelfde maand in 2021. Daarmee zwakt de groei wel wat af. In de vier maanden daarvoor lag de productietoename telkens boven 1%.

Nipte groei in 2022
Per saldo produceerden Amerikaanse melkveehouders vorig jaar 102.793 miljoen ton. Dit is een toename van 0,2% ten opzichte van het voorgaande jaar en tevens een nipte verbetering van het bestaande record. De toename wordt geremd doordat de aanvoer in de eerste helft van 2022 onder het niveau van 2021 lag. Staten waar de productie duidelijk toenam zijn Texas en New York.

Melkprijs omlaag
Dat de productiegroei in december terugliep, komt waarschijnlijk doordat de melkprijzen naar beneden bewegen. Net als in Europa kregen Amerikaanse melkveehouders afgelopen zomer torenhoge prijzen uitgekeerd, maar sinds november is de neerwaartse beweging ingezet. De klasse-3 melkprijs, berekend op basis van de verwaarding van kaas, noteerde in december $20,50 per CWT. Omgerekend ruim €40 per 100 kilo. Ook de andere fabricaten als melkpoeder en boter staan op de Amerikaanse markt onder druk, ondanks uitstekende exportcijfers. 

Groei zet in 2023 door
Deze ontwikkeling was voor het USDA een reden om de verwachte melkproductie voor 2023 te verlagen tegenover eerdere prognoses. Wel wordt nog altijd een kleine groei voorspeld ten opzichte van 2022. Wat de groei van de melkaanvoer waarschijnlijk ook afremt, zijn de lage ruwvoervoorraden door de droogte afgelopen zomer. Het USDA is de ruwvoorraden sinds halverwege de jaren '60 gaan meten, maar niet eerder waren de voorraden zo laag als nu.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden