Shutterstock

Nieuws Melk

Melkaanvoer Nieuw-Zeeland toont trendbreuk

31 Januari 2023 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Nieuw-Zeeland is vorig jaar 2022 lager uitgevallen dan het jaar daarvoor. Daarmee toont de productie een trendbreuk, waarbij de verwachting is dat de krimp de komende jaren doorzet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In december kwam de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland uit op 2,588 miljoen ton. Dit is een krimp van 0,5% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Daarmee loopt de achterstand wel in. In november bedroeg de krimp nog ruim 1,5%, terwijl in de maanden daarvoor de achterstand 3,5% was.

Dit komt mede door de vele regenval deze zomermaanden, hoewel de situatie in januari is geëscaleerd. In diverse gebieden zijn er grote neerslagproblemen, onder meer rondom de stad Auckland op het Noordereiland is het een waterballet. In hoeverre dit melkveehouders problemen geeft, is lastig in te schatten. Daarover wordt in de Nieuw-Zeelandse media weinig over gecommuniceerd. In de akkerbouw zijn wel problemen.

Trendbreuk in 2022
Met het bekendwording van de aanvoercijfers over december kan ook de balans over 2022 worden opgemaakt. De totale aanvoer kwam uit op 21.051 miljoen ton. Ten opzichte van 2021 is dat een krimp van 3,81%. Daarmee stopt de groei die in 2020 en 2021 wel zichtbaar was. Op de langere termijn dreigt een verdere krimp van de Nieuw-Zeelandse melkplas.

Niet zozeer door autonome krimp, maar door aangescherpt overheidsbeleid. De overheid wil in 2050 CO2-neutraal zijn. Op dit punt wringt de schoen, want ongeveer de helft van de emissies is afkomstig uit de landbouw, met name de melkveehouderij. Dit betekent dat het mes waarschijnlijk is de melkveestapel moet om de emissies terug te dringen, waarmee een verdere krimp van de melkplas in het verschiet ligt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden