DOC Kaas

Nieuws Melk

Melkprijs DOC Kaas ruim zevenenhalf euro omlaag

31 Januari 2023 - Wouter Baan

DOC Kaas heeft de uitbetalingsprijs voor februari stevig verlaagd. In de melkprijsvergelijker komt de coöperatie nu onder FrieslandCampina en Arla uit. DOC Kaas spreekt van een teleurstellende mutatie en zegt dat de vraaguitval veel groter is dan verwacht. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

DOC Kaas verlaagt de basismelkprijs met €7,55 tot €54,39 per 100 kilo, op basis van de standaardgehaltes en een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. Inclusief bonussen en premies kan de uitbetalingsprijs oplopen tot maximaal €57,14. DOC Kaas zegt te betreuren dat de verlaging niet overeenkomt met de verwachtingen die eerder waren uitgesproken, toen de markt nog gunstiger was. 

Met de stevige afwaardering verliest DOC Kaas de koppositie in de melkprijsvergelijker die ze over januari nog in handen hadden. DOC Kaas behoorde tijdens de recente melkprijsrally tot de winnaars in de vergelijker, maar heeft het nu lastig. DOC Kaas en moederbedrijf DMK verwerken relatief veel melk tot commoditykaas en juist die markten staan zwaar onder druk.

Vraaguitval groter dan verwacht
Vraaguitval en een flinke toename van de melkproductie ontwrichten namelijk de markt. Sinds afgelopen nazomer verdampte 45% van de marktwaarde. Dit zet vanzelfsprekend grote druk op de uitbetalingsprijzen. Ondanks een recordverlaging voor februari blijft de melkprijs van DOC Kaas onder druk staan. 

DOC Kaas laat in een toelichting weten dat de vraaguitval in witte zuivel en kaas veel groter is dan verwacht. De gecontracteerde volumes die DOC Kaas eerder tegen - naar eigen zeggen - goede prijzen heeft afgesloten, worden bij lange na niet afgeroepen. De voorraden lopen zo op en dat heeft een negatief effect op het resultaat van DMK. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden