Shutterstock

Nieuws Rundveehouderij

BSE besmetting Nederland betreft atypische variant

1 Februari 2023 - 2 reacties

Bij een kadaver van een koe is in Nederland de ziekte Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) aangetroffen. Het gaat om de atypische variant meldde het ministerie van landbouw zojuist. Het is het eerste geval van BSE, de zogeheten gekkekoeienziekte, in Nederland in twaalf jaar tijd. Dit meldt Piet Adema, de minister van Landbouw, in een brief aan de Tweede Kamer.

Het bedrijf waar het dier van afkomstig is, ligt in Zuid-Holland. Het kadaver van het positief geteste rund is bij Rendac bemonsterd. Het vlees van het dier is niet in de voedselketen terecht gekomen en vormt geen risico voor de voedselveiligheid, benadrukt Adema. Het betrokken bedrijf waarvan de koe afkomstig is, is door de NVWA per direct geblokkeerd.

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft het kadaver van de 8-jarige koe verder onderzocht. De uitkomst is dat het de atypische variant betreft. De zogeheten atypische variant kan sporadisch voorkomen bij oudere koeien, een soort 'ouderdoms BSE'. Het laatste geval in Nederland in 2011 had deze variant. De klassieke variant werd in 1986 voor het eerst gevonden in Groot-Brittannië. Hergebruik van dierlijke eiwitten in diervoer was een belangrijke oorzaak van de verspreiding van klassieke BSE onder rundvee. In Nederland zijn sinds 1997 van de klassieke variant 88 gevallen gevonden. Daarop volgde een Europees verbod op het gebruik van diermeel in voer voor runderen.

Ingrijpend voor getroffen veebedrijf
Voor de betrokken veehouder is de vondst ingrijpend. De NVWA heeft een bron- en contactonderzoek uitgevoerd en het besmette rund heeft vijf nakomelingen waarvan er nog één op hetzelfde bedrijf in leven is. De overige kalveren zijn ouder dan twee jaar waardoor het niet waarschijnlijk is dat de overdracht op van moeder op kalveren heeft kunnen plaats vinden. Ook alle runderen die op hetzelfde bedrijf die binnen twaalf maanden vóór of na de geboorte van dit rund zijn geboren en alle runderen die in hun eerste levensjaar samen met dit besmette rund in haar eerste levensjaar zijn gehouden en die volgens het onderzoek in die periode hetzelfde potentieel besmette voeder gekregen hebben worden gedood en getest. In totaal zijn er 13 runderen opgespoord.

Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) is een dodelijke ziekte die het centrale zenuwstelsel van rundvee aantast. BSE is een zoönose die bij mensen de dodelijke hersenziekte Creutzfeldt-Jacob kan veroorzaken. Mensen kunnen besmet raken door het consumeren van producten afkomstig uit met BSE geïnfecteerde runderen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
melker 1 Februari 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10902739/bse-gevonden-bij-koe-in-nederland]BSE gevonden bij koe in Nederland[/url]
Dus voorlopig maar geen diermeel gebruiken in het voer.
Gewoon nooit meer doen lijkt me het beste.
Je moet er toch niet aan denken dat je dit als veehouder overkomt.
Abonnee
Tijdbom 1 Februari 2023
Dacht dat slachtvee er op getest werd,zo ook slachtkoeien???
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox