Agrifoto

Nieuws melk

Zoektocht nieuwe baas zuivelreus geen sinecure

1 Februari 2023 - Klaas van der Horst

CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina heeft bij zijn eerder deze week aangekondigde vertrek een nette opzegtermijn van drie maanden in acht genomen. Op zich tijd genoeg om een hoogste baas te vinden, zou je zeggen, maar het vinden van de juiste persoon die de Nederlandse zuivelreus weer vleugels te geven, is geen sinecure. Het voortouw is aan Baptiest Coopmans.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Of de raad van commissarissen al een zoekopdracht heeft uitgezet bij Nomilk2day of een andere gerenommeerde headhunter, wil de woordvoerder van het zuivelbedrijf niet zeggen. "We hebben procedures voor dit soort situaties en die worden gevolgd", is het korte antwoord. Het voortouw bij het vinden van een nieuwe CEO ligt bij de remuneratie, nominatie en governance commissie.

Unilever-link
Die wordt voorgezeten door Baptiest Coopmans, nu een beroepsmatige commissaris maar ooit ook afkomstig van Unilever, net als Schumacher, die weer teruggaat en ook zijn overleden voorganger Roelof Joosten en de huidige Carlsberg-baas Cees 't Hart (is er een onbekende Unilever-link?). De andere leden van de commissie zijn: Hans Hettinga, Heiko Schipper en coöperatievoorzitter Sybren Attema.

Coopmans
Baptiest Coopmans, ook een Unilever-link.

Twee keer eigen kweek
Veel leden van FrieslandCampina zullen graag weten wat voor iemand Schumacher gaat opvolgen; wordt het weer iemand van eigen kweek, zoals bij de vorige twee keren, of wordt het iemand van buitenaf? Wordt het weer een boekhouder, of wordt het een ondernemer? Wordt het iemand met een zuivel-, of voedingsprofiel, of wordt het een algemeen manager? Er zijn vragen te over, maar het is de raad van commissarissen die erover beslist.

Wie Schumacher zal opvolgen is ook afhankelijk van wie er op een bepaald moment in de markt is voor diens opvolging. CEO's voor internationaal opererende zuivelbedrijven hangen niet bij de Gamma in het rek, maar moeten echt worden opgespeurd en zo nodig worden losgeweekt bij de bestaande werkgevers. Al er tenminste iemand van buitenaf wordt gezocht.

Speculatie
Binnen het bedrijf lijkt de spoeling dun, zo wordt opgemerkt in zuivelkringen. In de executive board zitten mensen die of niet van de juiste leeftijd zijn of te kort in het bedrijf zitten of niet de goede taal spreken, zo wordt opgemerkt. In het executive leadership team eronder zitten volgens dezelfde verhalen ook niet de mensen die klaar zijn om de tent te leiden.

Ideale kenmerken
Maar welke kenmerken moet een nieuwe CEO dan hebben? Ten eerste toch wel dat die persoon (m/v/x) Nederlands spreekt en ook de gevoeligheden kent in zowel het maatschappelijke klimaat als bij de leden. In het allermooist geval is het ook iemand die de zuivelsector kent, maar een ouderwetse zuivelmanager die alle ins en outs van de bedrijfstak kent, is er bijna niet meer te vinden. Wel is het zo dat dit soort personen erg schaars zijn geworden bij FrieslandCampina. Iemand met een beetje charisma en gezag, die ook nog in de smaak valt bij de boeren en het zo nodig echt voor hen durft op te nemen, zou helemaal mooi zijn. Maar dan heeft FrieslandCampina echt wel de ideale nieuwe CEO in premium uitrusting. Waarschijnlijk wordt het een meer aardse versie, tenzij FrieslandCampina van de gelegenheid gebruikmaakt om zich aan te sluiten bij een ander bedrijf.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden