Henk Vrieselaar / Shutterstock.com

Nieuws melk

A-ware verlaagt met 5, Cono met kleine 2 euro

2 Februari 2023 - Klaas van der Horst

Zuivelonderneming Royal A-ware verlaagt de gangbare melkprijs voor februari in zowel Nederland als België met €5 per 100 kilo. De biologische melkprijs wordt met €4 verlaagd. Cono Kaasmakers doet het voor januari bescheidener aan en verlaagt met bijna €2.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

A-ware houdt met de verlaging het midden tussen FrieslandCampina en Arla enerzijds en DOC Kaas/DMK anderzijds. De gewogen gemiddelde melkprijs (WP) van Royal A-ware voor februari bedraagt volgens het bedrijf zelf €58,21 per 100 kilo, terwijl de garantieprijs van FrieslandCampina staat op €56,00 per 100 kilo.

Footprint-toeslag
De kale melkprijs van A-ware gaat volgens de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker naar €54,86 per 100 kilo (en €55,36 volgens de berekening van A-ware, want inclusief een Footprint-toeslag voor alle boeren die niet meedoen aan het Albert Heijn-programma). De 'Beter voor'-melkprijs (de maximale) komt ondertussen nog steeds ruim boven de €60 per 100 kilo uit.  

De biologische melkprijs voor februari wordt met €4 verlaagd naar €64,14 per 100 kilo, en komt daarmee onder die van FrieslandCampina en Arla uit, zo geeft de Boerenbusiness Biomelkprijsvergelijker aan.

Verlaging in België per 100 liter
In België verlaagt A-ware de melkprijs voor februari ook met €5, maar dan per 100 liter. De februariprijs komt dan uit op €49,00 per 100 liter bij de wettelijke Belgische gehalten. De prijs bij reële gehalten en een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo komt uit op €51,97 per 100 kilo. Dat is een lagere prijs dan Arla en FrieslandCampina daar uitkeren Zie daarvoor de Belgische Melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. Nog niet alle prijzen voor de nieuw maand zijn evenwel bekendgemaakt. Milcobel en LDA zullen hun prijzen de komende weken presenteren.

Cono zakt minder hard
Cono Kaasmakers doet het rustiger aan. Het bedrijf komt ook van een lager melkprijsniveau. Met de nu aangekondigde verlaging presenteert het bedrijf een kale melkprijs over januari van €54,33 per 100 kilo en een maximale melkprijs van €58,83. Met die prijzen blijft het op maandbasis aan de onderkant van de markt zitten, maar de afstand tot de andere bedrijven wordt kleiner.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox