Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Stapjes in herstel zuivel na maanden van grote prijsval

3 Februari 2023 - Klaas van der Horst

De prijzen van vloeibare zuivel blijven voor de tweede week op rij herstellen, maar het is slechts in een stapsgewijs tempo, zeker in het licht van de grote dalingen waar de zuivelmarkt de laatste maanden mee te maken had.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De spotmelkprijs voor Nederland staat volgens de DCA-notering op €34,50 per 100 kilo. Het is dus slechter geweest, maar tussen de spotmelkprijs van nu en de gemiddelde uitbetaalprijs van de Nederlandse zuivelbedrijven zit nog een enorm gat van €20 tot €30 per 100 kilo.

Enorm prijsgat
Een terugkeer naar dat niveau lijkt niet aannemelijk. Te meer omdat alle poederprijzen stevig blijven dalen en de kaasmarkt voorzichtige tekenen van stabilisatie vertoont, maar dan ook op een laag prijsniveau. Tekenend is in dit verband de verdere daling van de grondstofwaarde voor januari naar een niveau van €44,80 per 100 kilo

De DCA-noteringen voor Goudse en Edammer kazen komen voor deze week net iets boven de €2.800 per ton uit en blijven daarbij ongeveer stabiel in prijs ten opzichte van vorige week. Handelaren en verwerkers signaleren daarbij een weer aantrekkende vraag. Al zijn er ook brokers die paniek zaaien en zonder veel kennis de markt naar beneden proberen te praten, zo wordt gemopperd.

Inhaalvraag
Veel kopers hebben kennelijk zo lang mogelijk gewacht met het kopen van nieuwe productvoorraden. Er is dus enige inhaalvraag en producenten durven weer iets meer te vragen, tot ruim €200 boven de DCA-notering. Het lijkt er dus op dat er minder druk begint te komen op de markt, maar niemand durft nog te zeggen of dit een blijvende situatie is of dat het alleen maar een kort moment van rust is. De melkaanvoer blijft daarbij hoog. Ook moet worden aangetekend dat de foliekaasprijs nog maar een paar maanden terug boven de €5.000 per ton lag.

De prijzen van en de markt voor mozzarella zijn zwakker, grotendeels omdat de markt voor dit product in de winter altijd zwakker is. De noteringen voor Cheddar-kazen zijn nog behoorlijk hoger en dit product rendeert daarmee beter dan Goudse kaas of mozzarella. Toch komt ook hier meer druk op de markt. Vooral doordat ook een aantal Poolse producenten zich op deze kaassoort werpt. Zij bieden Cheddar €200 tot €300 per ton goedkoper aan dan West-Europese producenten, maar niet iedereen wil of mag Poolse Cheddar kopen.

De melkpoedermarkt is deze week het zwakste onderdeel van de zuivelmarkt. Nog maar een aantal weken terug leken de prijzen voor magere melkpoeder zich te stabiliseren op een niveau van ergens tussen de €2700 en €2800 per ton. Ook omdat dit in lijn was met het prijsniveau op de wereldmarkt. Inmiddels is deze situatie toch weer stevig veranderd. De vraag vanuit de Aziatische markt blijft zwak. China zou bij de eerstkomende GDT-veiling op aanstaande dinsdag fors extra melkpoeder kunnen kopen, maar dat blijft gissen.

Voorlopig is de vraag vanuit de wereldmarkt zwak en de euro/dollarkoersverhouding verslechtert voor de Europese exporteurs. De binnenlandse markt in de EU is al behoorlijk zwak en vol en bovenop al deze tegenslagen zijn er ook nog eens diverse spelers die nu hun oude en laaggeprijsde restanten op de markt zetten. Er worden naar verluid partijen magere melkpoeder aangeboden voor prijzen rond de €2000 per ton. Dit is niet representatief voor de markt als geheel, maar zet er wel druk op. Prijsdruk blijft er ook op volle melkpoeder en weipoeders.

De botermarkt veerde deze week daarentegen behoorlijk op, naar het zich laat aanzien door een combinatie van inhaalvraag en extra orders met het oog op Pasen en Ramadan. Ook zijn er kopers die nog snel even de laatste partijen winterboter willen kopen, voordat straks het voorjaar weer aanbreekt en er een andere kwaliteit product wordt aangeboden.


De hogere boterprijs had ook zijn weerslag op de roomprijs. Die ging extra hard omhoog, maar blijft gerekend naar intrinsieke waarde toch goedkoop ten opzichte van boter.  

{{dataviewSnapshot(46_1675353038)}}
Van een andere vloeibaar product – magere melkconcentraat – trok de prijs ook aan, maar veel bescheidener dan van room. Gezien de prijsverhoudingen wordt het concentraat vooral ingezet voor de productie van verse zuivel.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden