Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Bijproducten worden schaarser op de voermarkt

14 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De zon schijnt, het kwik loopt op en het land begint op te drogen. Toch is het zeker nog niet gezegd dat we een vroeg voorjaar krijgen. Veehouders die wat aan de schrale kant zitten in ruwvoer blijven dan ook aan de markt volgens fouragehandelaren. Druk is het niet maar wat er beschikbaar komt bijvoorbeeld aan goed kuilgras of mooie maïs vindt vlot een bestemming.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming op de ruwvoermarkt is vast. Goed kuilgras is moeilijk te krijgen een ook bijproducten worden schaarser. De relatief hoge prijzen lijken kopers nauwelijks af te schrikken.

De beschikbaarheid van bijproducten knelt her en der bij handelaren. De beschikbaarheid van de aardappelproducten houdt niet over en ook het aanbod van bierbostel is weleens beter geweest. De wachttijden lopen op en sommige leveranciers moeten alle zeilen bij zetten om de vaste voerders voorzien te houden. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel is deze week gestegen naar €4,20 per procent droge stof. Ook voeraardappelen zijn moeilijk te krijgen. "De verwerkende industrie kan bijna alles gebruiken en voor het voer schiet er bijna niks over", volgens een handelaar. De DCA Indicatieprijs voeraardappelen blijft stabiel op €60 per ton.

Kwaliteit is gezocht
Goed kuilgras is al heel de winter moeilijk te krijgen en daar komt ook nu geen verandering in. Veehouders bieden nauwelijks wat aan en wat er wel wordt aangeboden is vaak minder van kwaliteit. De markt wordt voor een deel bediend door boeren die stoppen. Een indicatieprijs voor kuilgras is lastig samen te stellen door het beperkte aantal transacties en grote verschillen in kwaliteit, maar €90 wordt gevraagd voor de betere kuilen. Door de beperkte beschikbaarheid van kuilgras wordt er wat meer uitgeweken naar hooi. De DCA Indicatieprijs voor graszaad hooi loopt van €145 tot €155 per ton afhankelijk van het ras. Weidehooi is behoorlijk aan de prijs mede door de hoge transportkosten. Enkele handelaren halen hooi uit Duitsland en de vrachtwagens moeten nu eenmaal betaald worden. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi staat op €190 per ton.

De handel in stro is stabiel. Vraag en aanbod zijn redelijk in balans en de DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €145 per ton. Ook de handel in maïs laat weinig verandering zien. Verschillende handelaren hebben nog wat achter de hand, maar over het algemeen houdt de beschikbaarheid van goede maïs niet over. De DCA Indicatieprijs voor maïs komt deze week uit op €105 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden