Arla Foods

Analyse Melk

Grote melkprijsverschillen België door marktsituatie

17 Februari 2023 - Klaas van der Horst

De snel dalende melkprijzen van de laatste paar maanden hebben in België geleid tot enorme melkprijsverschillen. Het gat tussen de hoogste en de laagste prijs liep in januari op tot ruim €12 per 100 liter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De komende maanden zullen de verschillen wel weer afnemen, en vorig jaar waren de rollen ook wel eens omgedraaid. Toch is het bijzonder hoezeer de melkprijzen uiteen lopen.

Topbetaler voor januari is Arla Foods, die keerde nog bijna €61,00 per 100 liter uit bij een jaarleverantie van 1,3 miljoen, terwijl Laiterie des Ardennes voor dezelfde maand net iets onder de €48,50 per 100 liter bleef.  Zie daarvoor ook der Boerenbusiness Belgische Melkprijsvergelijker.

De uiteenlopende uitbetalingsverschillen hebben overigens niet alleen met de marktsituatie van doen, maar hangen ook samen met de profielen van de diverse zuivelondernemingen. Arla is een heel breed zuivelbedrijf met een sterke vertegenwoordiging in de retail. Het bedrijf heeft ook daar klappen opgelopen in de voorbije maanden, maar de prijzen in deze branche schommelen niet zo hard als in de business-to-business (B2B) sector en de handel, waarvoor LDA voornamelijk voor produceert.

Prijsdaling januari gemiddeld €2,85
FrieslandCampina en ook A-ware wisten de uitbetaalprijs ook nog ruim boven de €55 per 100 liter te houden, terwijl Milcobel ook flink verder moest verlagen. Hetzelfde was het geval bij Limelco, die niet in de vergelijker zit.

Ten opzichte van december daalde de gemiddeld uitbetaalde prijs bij de vijf grootste verwerkers met €2,85 naar €55,95 per 100 liter. Voor februari zetten de verlagingen verder door, met naar zich laat inzien minimaal €3,60 per 100 liter. Maar met name Arla weet tot nog toe opmerkelijk weerstand te bieden aan de druk om de uitbetalingsprijs te verlagen.
Net als in Nederland loopt ook de melkaanvoer in België gestaag op en zijn de gemiddelde gehalten aan vet en eiwit hoog.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden