Shutterstock

Nieuws Melk

Melkprijzen staan wereldwijd onder druk

17 Februari 2023 - Klaas van der Horst - 1 reactie

De melkprijzen dalen niet alleen in Nederland. Ook in de omliggende landen staat er druk op de prijzen, al verschilt de mate waarin. Ook in Nieuw-Zeeland en de VS gaat het niet beter.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nieuw Zeeland gaat de uitbetalingsprijs richting de NZ$8,85 per kilo vet en eiwit, wat omgerekend ruim €40 per 100 kilo is, zo rekenen analisten voor. Vorig jaar was het ook voor de Nieuw-Zeelandse boeren een recordjaar. Dat zit er nu niet meer in, vooral doordat China het af laat weten. De melkprijs gaat richting het laagste punt in twee jaar tijd.
De Nieuw-Zeelanders hebben nu overigens wel iets anders aan hun hoofd dan de dalende melkprijs. Zij moeten de gevolgen van het noodweer het hoofd zien te bieden.

Stagnerende vraag VS
In de Verenigde Staten is het al niet beter. De melkprijs gaat niet stijl onderuit, maar zakt wel. De all-milk-prijs is voor januari verlaagd naar $21,60, ruwweg zo'n €44,50 per 100 kilo. Dat is voor Amerikaanse begrippen nog niet heel laag, maar ook daar heeft de inflatie hard toegeslagen en de vooruitzichten zijn niet opbeurend. De binnenlandse vraag stagneert en ook de export loopt niet erg goed.

Dichterbij in Europa is het beeld enigszins wisselend, maar nergens gaan de melkprijzen omhoog. In het Verenigd Koninkrijk zijn de melkprijzen in januari en februari beperkt gedaald, mede door langer lopende afspraken, maar vanaf maart gaan de prijzen harder onderuit, met aangekondigde verlagingen van 5 tot 7 cent per kilo. Oorzaak zijn de lage zuivelprijzen. De Britse melkveehouders hebben vorig jaar bovendien minder geprofiteerd van de hoge prijzen als hun collega's in Nederland, België of Duitsland.

Franse boeren misten prijspiek
Dat is hetzelfde als in Frankrijk. De zuivelmarkt daar lijkt in veel opzichten een bijna eigenstandige markt, waar de melkprijzen voor de boer vooral worden bepaald door de prijsonderhandelingen met de eigen retail. Als gevolg daarvan hebben de Franse boeren vorig jaar ook de prijspiek gemist die hun noorderburen hebben meegemaakt. Dat zit hun dwars, reden waarom ze zich nu ook hard blijven maken voor voorlopig stabiele prijzen. Tot nog toe lijken ze beter hun zin te krijgen dan hun collega's elders in Europa. 

In Duitsland zijn de prijzen in de laatste maand misschien wel het sterkst verlaagd. Zowel DMK als Ammerland verlaagden hun februariprijzen met €7,00 naar €52,00 per 100 kilo. Müller bleef daar met €53,00 juist boven. Private verwerker Rücker ging verder naar beneden en stelde de prijs vast op €48,00, tot woede van de leveranciers. Maar Rücker was al snel niet de enige die forse verlagingen doorzette. Zowel Schwaben Milch als Frischli verlaagden met maar liefst €15,00 en zetten ook een melkprijs neer die met een 4 begon.

Het lijkt daar niet bij te blijven. De melkaanvoer blijft hoog en de afzet moeizaam. Tot nog toe hebben de Nederlandse boeren het minder slecht. De zuivelindustrie hier weet de melkveehouders nog relatief goed te beschermen tegen al te lage prijzen. De vraag is: voor hoe lang?

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden