Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Aanbod blijft aan de krappe kant op de ruwvoermarkt

21 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoermarkt maakt geen gekke sprongen. Het duurt nog even voor er nieuw gras beschikbaar komt en tot die tijd lijkt de markt niet echt te gaan schuiven. Vooral bijproducten blijven schaars. Maar ook wat er aan goed kuilgras en snijmaïs beschikbaar komt heeft zo een bestemming.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Goed kuilgras is moeilijk te krijgen. Veehouders die nu aan de markt zijn hebben veelal net te kort om tot de eerste nieuwe snede te overbruggen. De relatief hoge prijzen van het moment maken echter weinig aanbod los bij veehouders die ruimer in het gras zitten. Met het zachte weer van het moment zou het goed een vroeg voorjaar kunnen worden. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat er in maart nog een vorstperiode komt waarmee de groei er weer helemaal uit gaat. Dat maakt verkopers erg voorzichtig. Prijzen voor kuilgras lopen nogal uiteen, maar onder de €90 per ton is er nauwelijks goed kuilgras te koop.

De vraag naar bijproducten is groter dan het aanbod. Veehouders willen de koeien goed aan de melk houden en zijn ook bereid en hebben de mogelijkheid daarin te investeren. Dat is in de vraag naar bijproducten te merken. Vooral bierbostel is bijna een schaars goed aan het worden. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk aan vorige week op €4,20 per procent droge stof. Ook voeraardappelen zijn moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €60 per ton.

Stabiele markt
De markt voor hooi en stro is redelijk stabiel. Het vaste werk loopt door, maar druk is het bij de meeste handelaren niet. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro blijft gelijk aan vorige week op €145 per ton. Voor graszaadhooi loopt de Indicatieprijs van €145 tot €155 per ton, afhankelijk van het ras. Weidehooi is goed aan de prijs met een DCA Indicatieprijs die op €190 per ton staat.

In snijmaïs is beperkt handel. De vast klanten met weinig eigen voorraad zijn en blijven aan de markt. Koopjesjagers die mogelijk wat maïs te kort zouden kunnen komen, houden zich bij de huidige prijzen echter nog afzijdig. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft op €105 per ton staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden