Shutterstock

Nieuws zuivel

Grondstofwaarde melk zakt in februari onder 40 euro

2 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De grondstofwaarde van melk is in februari gezakt tot onder de grens van €40 per 100 kilo. Dat is aanzienlijk minder dan de gemiddeld in Nederland uitbetaalde melkprijs in die maand.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De berekende grondstofwaarde voor februari is volgens het Institut für Ernähringswirtschaft (IfE) in Kiel met €5,80 gedaald naar €39,00 per 100 kilo. De grondstofwaarde is de prijs die boter en magere melkpoeder als componenten uit melk op een bepaald moment opbrengen op de markt.

Het gat ten opzichte van de gemiddelde uitbetaalprijzen in die maand is nog steeds behoorlijk. Voor februari lag de gemiddelde weidemelkprijs van de zeven grootste Nederlandse verwerkers nog ruim boven de €56 per 100 kilo. De weidemelkprijs wordt als vergelijking genomen omdat deze het dichtst bij de daadwerkelijk betaalde prijs ligt.

Ook voor maart blijft de uitbetaalprijs van zuivelbedrijven nog duidelijk boven de grondstofwaarde voor februari liggen. In Duitsland ging DMK naar een melkprijs van €45,00 per 100 kilo. Dat is een beweging die andere bedrijven daar naar verwachting zullen volgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox