Bel Leerdammer

Nieuws melk

Lactalis volgt beweging FrieslandCampina

3 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Kaasmaker Lactalis Leerdammer volgt de melkprijsbeweging die FrieslandCampina met de garantieprijs voor maart heeft gemaakt. De melkprijs gaat met eenzelfde bedrag onderuit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee komt de melkprijk uit op €49,50 per 100 kilo. De weidemelkprijs daalt naar €51,50, de maximale melkprijs zakt naar €52,75 per 100 kilo.

Deze laatste prijs is inclusief een toeslag voor Vlog-waardige melk. Daarvoor wordt een vaste toeslag van €1,00 per 100 kilo gegeven en een markttoeslag van 25 cent. Lactalis wil evenwel per 1 september stoppen met Vlog. Dan is de weidemelkprijs de hoogste melkprijs. Of er eventueel nog een alternatief  beloningssysteem komt, is onduidelijk.

Vlog-toeslag verdwijnt
Lactalis Leerdammer stopt volgens een bericht aan de leveranciers met Vlog omdat uit een consumentenanalyse naar voren is gekomen dat Vlog voor hen niet meer zo zwaar telt, terwijl het bij Lactalis wel voor veel extra werk zorgt, zo wordt gemeld in een brief aan de boeren.

Valse start, nu vlottere stop
Het bedrijf heeft in wezen al jaren geworsteld met Vlog. De introductie van een gentechvrije melkstroom bij toen nog Bel Leerdammer in 2018 bleek al snel een valse start. Het bedrijf kondigde aan ermee te willen starten, maar kreeg de boeren niet mee. Daarom kon pas veel later dan eerst gepland, worden begonnen met de grootschalige productie van Vlog-kaas. Om genoeg leveranciers over de streep te trekken, werd bovenop de reguliere toeslag van €1,00 nog een aanvullende markttoeslag van 25 cent ingesteld. Die blijft nu dus nog tot eind augustus.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden