Shutterstock

Nieuws melk

Overgrote deel kalveren VanDrie uit eigen land

3 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De VanDrie Group betrekt bijna tweederde van de kalveren voor de vleesproductie van veehouders uit eigen land, nog eens bijna 30% komt uit Duitsland. Daarmee is zo goed als een einde gekomen aan verre diertransporten.

Dit meldt de VanDrie Group. Om precies te zijn haalt de integratie 63% van de kalveren op bij veehouders in Nederland. Van de overige 37% komt het overgrote deel uit Duitsland. Slechts 8% van alle aangevoerde kalveren komt nog uit andere EU-lidstaten, aldus het bedrijf.

Veel minder kilometers
Vergeleken met referentiejaar 2009 is het aantal  transportkilometers in 2021 met 51% afgenomen. Met name tussen 2015 en 2017 is het aantal gereden kilometers sterk teruggebracht.

Daarbij worden de dieren gemiddeld genomen ook nog eens veel beter en  comfortabeler vervoerd. De meeste wagens zijn zo goed als gesloten. Hierdoor krijgen de kalveren minder prikkels van buitenaf tijdens het vervoer, zoals wind, tocht, geluid en kou, wat ervoor zorgt dat de dieren minder stress ervaren. Verder zijn goede ventilatiesystemen in de vrachtwagen aanwezig. Bij hoge temperaturen worden minder of geen dieren getransporteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox