Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Prijsdruk op zuivelmarkten loopt op

10 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De aanzwellende melkaanvoer zorgt ook deze week weer voor verdere druk op de zuivelprijzen. Op de spotmarkt valt het effect eigenlijk nog wel mee. Nederlandse spotmelk werd €1,00 per 100 kilo goedkoper dan vorige week. In Duitsland was er iets meer prijsdruk. Vooral in Zuid-Duitsland.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daar daalde de premie ten opzichte van Noord-Duitse melk behoorlijk, omdat er amper melk de Alpen over gaat naar Italië. Het product blijft grotendeels in de regio. Ook in Frankrijk is er veel melkaanbod, vooral van biologische melk, die moet worden afgewaardeerd tot gangbaar.

De grote pijn wordt deze week evenwel geleden op de markt voor (magere melk-)melkconcentraat. Daarvan daalde de prijs volgens e notering van DCA met ruim 15% naar €1485 per ton droge stof, maar er werd ook aardig wat product verkocht op een niveau van €1400 en zelfs lager.

Room en boter
Ook de roomprijs daalde, in euro's gerekend harder dan bij concentraat, met procentueel gezien maar half zo snel. Met een notering van €4990 per ton is dit product bovendien stevig ondergewaardeerd ten opzichte van boter (€4735) en boterolie. Het is evenwel onduidelijk welk product de komende weken voor meer prijsverschil zal zorgen, boter of room? De eerste optie lijkt logischer, gezien de breed dalende markt, maar niets is gegarandeerd.

Bij de melkpoeders blijft er ook prijsdruk. Veel zuivelbedrijven willen voorkomen dat er veel vloeibaar product op de spotmarkt komt en verpoederen daarom extra. Ook de lage concentraatprijzen lokken extra poederproductie uit. Al zal dus veel magere melkpoeder bijkomen en dat zal niet allemaal de opslag in gaan. De export loopt evenwel ook niet hard. Er zijn wel een aantal tenders geweest in de laatste weken, maar die worden slechts ten dele gevuld door Europa. Daarom lijkt het voor de hand te liggen dat de poederprijzen verder omlaag gaan. Ten opzichte van andere melkpoeders lijkt magere melkpoeder nog wel vrij goed in de markt te liggen. De afzet van niet al gecontracteerd volle melkpoeder en fat-filled melkpoeder loopt veel moeilijker. Van het laatste product worden door sommige fabrikanten al partijen voor feed aangeboden.

De productie van weipoeder ligt op een vrij laag pitje, ook al is de wei regelmatig gratis, of tegen een vergoeding voor vrachtkosten op te halen. De opbrengsten voor weipoeder gaan bijna volledig op aan droogkosten.

Kaasmarkt in lijn met rest
De kaasmarkt wijkt qua beeld niet af van de andere zuivelmarkten. Ook hier is er druk op de prijzen. Goudse foliekaas daalt iets meer in prijs dan Edammer kaas. Van dit laatste product lijkt momenteel iets minder beschikbaar te zijn, vandaar de iets hogere prijs.

Foliekaas met het Frau-Antje label brengt wel weer de normale meerprijs op.  Mozzarella is ook iets zwakker, maar het aanbod is hier tijdelijk ook iets beperkter door productieproblemen bij een fabrikant, zo wordt gemeld.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden