Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Goed kuilgras blijft moeilijk verkrijgbaar

14 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Vraag naar ruwvoer is er voldoende maar het de kunst voor fouragehandelaren om daar ook aanbod bij te krijgen. Dat is in een notendop wat er aan de hand is op de ruwvoermarkt. Mede daarom is het tamelijk rustig in de handel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meest exemplarisch voor de spanning in de ruwvoermarkt is misschien wel de handel in kuilgras. De eerste nieuwe snede laat nog wel even op zich wachten en aanbod van mooi kuilgras houdt bepaald niet over. De portemonnee moet ver open wil je als veehouder nu goed kuilgras bijkopen. De DCA Indicatieprijs heeft deze week wederom een stapje omhoog gedaan naar €110 per ton. De range loopt van ongeveer €100 tot €120 per ton.

De markt voor bijproducten blijft ook tamelijk krap. De daling van tarwe en maïs op de termijnmarkten vertaalt zich nog maar in beperkte mate naar de daaraan gerelateerde bijproducten. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft ongewijzigd op €4,20 per ton. Wel merken enkele handelaren op dat de wachttijden in elk geval niet verder oplopen en wellicht weer iets teruggedrongen worden. Het blijft wel een echte vraagmarkt. Ook het aanbod voeraardappelen blijft beperkt. "Vorig jaar gingen de industrieaardappelen het voer in en dit jaar gaan de voeraardappelen richting de verwerkers", volgens een handelaar. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen staat op €60 per ton maar je moet net geluk hebben om wat te pakken te kunnen krijgen.

Geen koopjes
Snijmaïs blijft goed aan de prijs. Kopers die de maïs afgelopen herfst te duur vonden kunnen op dit moment zeker niet goedkoper hun slag slaan. Dat besef dringt nu wel door en enkele fouragehandelaren merken dat de vraag heel voorzichtig wat aantrekt. De DCA Indicatieprijs staat op €105 per ton.

In de verkoop van hooi en stro zijn weinig veranderingen. Het vaste werk loopt goed door en prijzen blijven op een stabiel niveau. Voor zowel tarwe- als gerstestro blijft de DCA Indiactieprijs gelijk aan vorige week op €145 per ton en voor weidehooi op €190 per ton. De handel in graszaadhooi lijkt wat rustiger te worden. Ten opzichte van gerstestro blijven de prijzen van graszaadhooi wel redelijk concurrerend met €145 tot €155 per ton afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden