Agrifoto

Analyse mest

Neerslag grote spelbreker op mestmarkt

16 Maart 2023 - Jesse Torringa

Door de neerslag van afgelopen weken is het op veel veel plekken behoorlijk nat, waardoor het nog wel even duurt voordat de sleepslangen uitgerold kunnen worden. De mestprijzen blijven daardoor overwegend stabiel, maar wie let op de kalender ziet dat de tijd nu wel begint te dringen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een goede start bij de start van het uitrijdseizoen is het nu bijzonder rustig. In vrijwel de meeste regio's is het te nat om aan de slag te kunnen, met uitzonderingen van wat graspercelen. Vooral op percelen die vorige week bedekt lagen met sneeuw gaat het nog wel even duren voordat er weer kan worden uitgereden, zo geven loonwerkers en de intermediairs aan.

Tijd begint te dringen
Hoewel het pas midden maart is, begint de tijd toch wel wat te dringen, zo geven intermediairs en loonwerkers aan. De weersvoorspelling ziet er tot begin april niet al te positief uit voor het uitrijden van mest. Met een hogere temperatuur en harde wind kan het opdrogen snel gaan, maar er moet tegelijkertijd ook nog een groot volume afgezet worden. Vergeleken met vorig jaar is er sprake van een achterstand. De tarwe profiteert ook van de huidige weersomstandigheden en groeit deze dagen aardig door. Verschillende akkerbouwers geven aan dat het uitrijden wel binnen nu en maximaal 2 à 3 weken moet gebeuren, anders gaat het ten koste van de tarwe. Dat zorgt toch voor wat extra druk op de ketel.

Daar komt bij dat het aanbod van rundveedrijfmest dit seizoen naar schatting veel ruimer is. De mestputten zijn voller doordat het uitrijdseizoen afgelopen herfst tegenviel. Ook is er een toename in het aantal melkkoeien wat voor wat extra mest zorgt. Daarnaast vallen er behoorlijk wat hectares weg door de bufferstroken die niet meer worden opgevoerd als plaatsingsruimte. 

Mestprijzen weinig veranderd
De mestprijzen blijven deze week overwegend stabiel. Vleesvarkensdrijfmest wordt in regio midden opgehaald voor tussen de €18 en €20 per kuub. In regio zuid ligt dat iets hoger. Rundveedrijfmest wordt opgehaald voor gemiddeld €16 tot €18 per kuub, waarbij regio midden aan de bovenkant zit van de notering. Een duidelijke prijsdaling voor rundveedrijfmest zit er voorlopig niet in, gelet op de weersvoorspelling en het aanbod wat nog uitgereden moet worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden