Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Kalme zuivelmarkt zonder positieve ondertonen

17 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Op een kalme zuivelmarkt was er deze week weinig opwekkends te zien voor melkveehouders en verwerkers van melk. De markt was kalm, met vrij weinig en kleine transacties, maar op een aantal belangrijke segmenten was er aanhoudende prijsdruk, zoals bij poeders, terwijl de spotmelkprijzen laag blijven.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Daarmee is niet gezegd dat alles negatief is, want de kaasprijs blijft voor nu relatief stabiel en ook melkvet doet het relatief gezien niet slecht, maar de uitbetalingsprijzen voor boeren blijven aardig hoger dan er voor terug wordt verdiend.

Voor melkveehouders is dat niet erg, maar ze moeten er wel rekening mee houden dat hun hun ontvangsten van melkgeld kunnen nog teruglopen.
Bij de vloeibare zuivel gingen de prijzen van halffabrikaten als room en magere melkconcentraat deze week wel omhoog, maar dat is vooral herstel uit een tijdelijk dieptepunt. Magere melkconcentraat daalde vorige week opeens sterk in prijs door met name een reeks productiestoringen. Dat was deze week weer verholpen, waardoor er weer minder aanboddruk was.

Ook de roomprijs trok weer aan. Bij boter was er eveneens een klein plusje waar te nemen in DCA-notering. Het is evenwel lastig daar vergaande conclusies aan te verbinden. De boter- en roommarkten bewegen zich nerveus en zijn lastig voorspelbaar. Qua handel is er enerzijds een tekort aan winterboter, wat prijzen opdrijft, terwijl er anderzijds een beweging is bij partijen om extra boter in opslag te leggen – wat ook een manier is om druk van de markt weg te halen bij een seizoensmatig oplopende melkaanvoer.


Over de vraag hoe snel de aanvoer oploopt, heerst wel enige onduidelijkheid. Er is een royaal aanbod van melk, maar er zijn ook signalen dat het voorjaar in bepaalde landen, zoals Ierland, toch een beetje trager begint door tegenvallend weer.

Melkpoedermarkt
De melkpoedermarkt heeft ook te maken met enige prijsdruk, maar de prijzen dalen toch gemiddeld minder hard dan volgens divers partijen nodig zou zijn om vlot te kunnen exporteren. De beschikbaarheid van magere melkpoeder is ruim voldoende.

Van weipoeder is dit lastiger te zeggen. Een groot deel van de wei gaat in vloeibare vorm weg als diervoeder, omdat drogen te duur is. Daardoor blijft het aanbod van weipoeder relatief beperkt en duidelijk lager dan verwacht mag worden op grond van de kaasproductie. Toch is er geen tekort aan weipoeder voor feed, omdat er extra product vloeibaar naar de veehouderij gaat. Voor weipoeder bestemd voor food is het een ander verhaal en is de prijs door een krappere beschikbaarheid opgelopen ten opzichte van feed.

Kaasmarkt
Van de kaasmarkt komen gemengde signalen. De ene notering blijft gelijk, een tweede daalt iets en een derde loopt iets op. De globale lijn is dat de prijzen bij een stevige productie toch aardig stabiel blijven. Mozzarella blijft vrij sterk geprijsd ten opzichte van Goudse en Edammer foliekaas. De prijzen daarvan blijven globaal gezien vrij stabiel  Rond de €3150 tot €3180 per ton, terwijl er een kleine opslag is voor Frau Antje kazen.

{{dataviewSnapshot(46_1678982821)}}

Cheddar voelt iets zwakker, maar hangt qua prijs rond de €4000, waarbij mild licht hoger geprijsd is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden