ABZ De Samenwerking

Nieuws Voeders

Recordomzet voor ABZ De Samenwerking in fusiejaar

21 Maart 2023 - Redactie Boerenbusiness

De fusiecoöperatie ABZ De Samenwerking U.A. heeft in 2022 naar eigen zeggen een goed jaar gedraaid, waarbij de twee coöperaties ABZ en De Samenwerking succesvol zijn samengevoegd. Het voerconcern heeft uiteindelijk een recordomzet geboekt van €440 miljoen. Onder de streep resulteerde dit in een resultaat na belastingen van €5,9 miljoen. 

Dit heeft ABZ De Samenwerking dinsdag bekendgemaakt. De recordomzet komt voor een groot deel door de gevolgen van het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Daardoor stegen in februari vorig jaar zowel de grondstof-, kunstmest- als energieprijzen tot ongekende niveaus. De coöperatie kon vooral in de eerste helft van het jaar profiteren van haar inkoopposities in grondstoffen en energie, meldt ABZ De Samenwerking in een verklaring.

Van de winst van €5,9 miljoen geeft het bedrijf €1,8 miljoen terug aan de aangesloten leden. Dit resulteert in een nabetaling van €3 per ton afgenomen mengvoeders. Naast het integreren van de organisaties van ABZ en De Samenwerking, nam de nieuwe coöperatie ook de activiteiten van Bosgoed Diervoeders uit Wilp-Achterhoek over. Hierdoor is, zo claimt ABZ De Samenwerking, een sterke landelijke aanbieder van diervoeders ontstaan die alle sectoren in alle regio's bedient.

De drie bedrijven wist vorig jaar los van elkaar verder te groeien. Tezamen hebben zij het afgelopen jaar 815.000 mengvoeders verkocht. De totale afzet inclusief productie voor derden, verkoop van grondstoffen en ruwvoeders kwam uit op 966.000 ton aan diervoeders. ABZ De Samenwerking meldt niet het aantal leden dat de coöperatie nu telt, maar volgens de coöperatie was er in 2022 "weinig klantverlies en een goede aanwas van nieuwe leden/afnemers." De groei was het sterkst in de afzet van pluimveevoeders (15%) en varkensvoeders (10%). De afzet van herkauwervoeders nam 2% toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden