Eigen foto

Analyse Ruwvoer

Stemming op de voermarkt staat op kantelpunt

21 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Wat er beschikbaar is, of op korte termijn komt, aan voer vindt vlot zijn weg naar afnemers, ook al liggen de prijzen op historisch hoge niveaus. De grote vraag die in de markt rondzingt is of dat ook zo blijft. Het weideseizoen staat alweer bijna voor de deur en op de wereldwijde en Europese markt hebben verschillende grondstoffen forse stappen omlaag gezet de laatste weken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nat en guur, dat kenmerkt de maand maart tot nu toe en met de buien lijkt het voorlopig nog niet gedaan als we de weerberichten mogen geloven. Op een relatief droge periode in februari na zijn er weinig kansen voorbij gekomen om een eerste drijfmestgift op de weiderij uit te rijden. Dat wil zeker niet zeggen dat de groei er helemaal niet in komt, maar het tempert de stemming onder veehouders dat we een vroeg voorjaar krijgen. Mede daardoor is er relatief veel vraag naar kuilgras en bijproducten volgens verschillende handelaren. Maar in een week tijd kan er veel veranderen, is een veel gehoorde opmerking deze week.

De markt voor bijproducten begint wat te temperen. Het aanbod houdt nog niet over, maar enkele handelaren kunnen wel wat opgelopen achterstanden wegwerken. In de prijzen is dat nog niet te merken. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk aan vorige week op €4,20 per procent droge stof. Ook voeraardappelen blijven goed aan de prijs. Daarvan komt de DCA Indicatieprijs deze week uit op €60 per ton. Een daling in de prijs van de graan gerelateerde bijproducten op niet al te lange termijn wordt zeker niet uitgesloten door insiders. Nu zitten de veehouders nog op het winterrantsoen en is de vraag relatief groot. Als straks het rantsoen met vers gras opnieuw wordt uitgerekend komen meerdere opties op tafel en wegen de dalingen op de granenmarkt voor verschillende producten ook weer mee.

Weinig aanbod van kuilgras
De handel in kuilgras blijft moeizaam. Vraag naar goed kuilgras is groot. Er zijn best wat veehouders die erg krap in het gras zitten en graag nog wat bijkopen. Aanbod wordt echter maar beperkt gegeven. Boeren met voldoende gras houden liever wat achter de hand dan nu te verkopen. Matig nat kuilgras is wel voldoende te krijgen maar daar is dan weer nauwelijks vraag naar. Kopers zijn voornamelijk in de markt voor kuilgras waar de koeien echt melk op geven. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras staat op €110 per ton.

De verkoop van snijmaïs blijft bij de meeste handelaren stabiel en redelijk goed voor deze periode van het jaar. Een daling op de korte termijn wordt niet voorzien en boeren die weten dat ze toch bij moeten kopen stellen dat niet steeds maar uit. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft ongewijzigd op €105 per ton.

Ook de handel in hooi en stro blijft stabiel. Het vaste werk loopt goed door volgens verschillende handelaren en is aardig in evenwicht met het aanbod. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat op €145 per ton. Ook voor weidehooi blijft de DCA Indicatieprijs ongewijzigd op €190 per ton. In graszaadhooi is maar beperkt handel. De prijzen variëren van €145 tot €155 per ton afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox