Shutterstock

Nieuws melk

Grensbeweiding wordt administratief eenvoudiger

23 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Vanuit veterinair oogpunt wordt het eenvoudiger om binnen de Benelux en ook tussen Nederland en Duitsland, runderen over de grens te laten weiden. Dit is het gevolg van een modernisering van de afspraken hierover.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bestaande veterinaire afspraken brachten veel administratieve rompslomp met zich mee en daar is volgens het secretariaat van de Benelux Unie het een en ander in vereenvoudigd. Concreet gaat het om de actualisering van twee Benelux-besluiten over 'grensbeweiding'.

Meldingsplicht
Het akkoord over de vernieuwde regelgeving kwam tot stand onder leiding van minister Piet Adema van LNV.  De regels gelden behalve voor  runderen ook voor schapen en geiten. Sinds de jaren negentig bestaan er Benelux-regels die het grazen van dieren over de grens regelen. De regels zijn bedoeld om veterinaire risico's tot een minimum te beperken. Daarom hebben veehouders onder meer een meldingsplicht en moeten hun dieren vooraf een gezondheidscontrole ondergaan en zo nodig worden gevaccineerd.

Ook bilaterale akkoorden
Duitsland en Frankrijk zijn ook actief bij het overleg betrokken. Inhoudelijk werden beide Benelux-besluiten ook gebruikt om met Frankrijk en Duitsland gelijkaardige bilaterale akkoorden te sluiten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden