Hivaka / Shutterstock.com

Nieuws melk

Melkprijs en nabetaling Cono in teken continuïteit

23 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Cono Kaasmakers betaalt over 2022 niet de hoogste melkprijs, zoals in voorgaande jaren. De coöperatie heeft continuïteit en marktbehoud gesteld boven het behalen van de allerhoogste prijs. Daardoor is ook de nabetaling lager dan over 2021.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit een bekendmaking van de coöperatie. De totale, contante melkprijs over 2022 is vastgesteld op €56,34 per 100 kilo melk. Dat is inclusief 77 cent per 100 kilo nabetaling (was €1,35). Deze melkprijs is €13,28 hoger dan die over 2021. Toch is de contante melkprijs dit jaar €1,00 per 100 kilo lager dan die van FrieslandCampina en dat is in lange tijd niet meer zo geweest.

Lastig jaar voor merkzuivel
Oorzaak hiervan zijn de exploderende zuivelprijzen, waardoor de consument steeds minder bereid en in staat was om nog een bedrag extra te betalen voor dure merkproducten. Alle merkproducten in de zuivel hadden daar last van en Cono als een van de weinige grote merkenspelers in de kaasbranche dus ook. Het was voor het bedrijf zaak om de eigen merkkazen niet uit de markt te prijzen.

Marktbehoud
Cono verwoordt het als volgt: "In 2022 zijn er keuzes gemaakt die belangrijk zijn voor de continuiteit van Cono Kaasmakers. De strategie was om onze kaasafzet ook voor de komende jaren op goed niveau te houden. Daarnaast is optimaal gebruik gemaakt van de flexibiliteit binnen de productiemogelijkheden van het bedrijf om de poederfabriek 100% te benutten voor melk- en weipoeder. Hiermee is de melk zo goed mogelijk verwaard en is onze merkenstrategie geborgd."

Voorraden
De iets achterblijvende melkprijs van Cono ten opzichte van concurrenten als FrieslandCampina is niet alleen een gevolg van de marktsituatie vorig jaar, maar ook van een behoedzamere boekhoudstrategie. FrieslandCampina moet vanwege de gekozen boekhoudregels de eigen voorraden hoger waarderen dan een bedrijf als Cono en heeft daarom in een jaar met hoge prijzen op papier dan ook meer geld achter de hand. In het geval van FrieslandCampina gaat het om meerdere centen aan melkgeld. Cono heeft de voorraden slechts beperkt geherwaardeerd. Dat was vorig jaar een soort nadeel. Er is ook een voordeel. Komend jaar hoeft veel minder te worden afgeboekt.

Van de nabetaling over 2022 is al 25 cent als voorschot uitbetaald. De resterend 52 cent moet nog worden uitgekeerd. Een toevoeging aan de reserves wordt ditmaal niet gedaan. De ontvangen verdiensten worden maximaal aan de leden uitgekeerd. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden