Dafinchi / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Fitch vindt winst BBB goed voor FrieslandCampina

28 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De sterke politieke oppositie tegen de milieupolitiek van de regering, zoals twee weken geleden week bleek bij de provinciale verkiezingen, houdt de risico’s voor de melkveehouderij waarschijnlijk beperkt en pakt daarmee ook niet slecht uit voor FrieslandCampina.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit schrijft kredietbeoordelaar Fitch Ratings in de nieuwste rapportage over de kredietwaardigheid van FrieslandCampina. Qua kredietwaardigheid verandert er uiteindelijk niets aan het oordeel over de zuivelonderneming. Fitch deelt weer een BBB+ uit, met een stabiel vooruitzicht.

BBB en BBB+
Genoemde BBB+ heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met de partij van Caroline van der Plas, ook al ziet Fitch de winst daarvan als goed voor het zuivelbedrijf. BBB+ betekent dat het bedrijf financieel gezien als relatief degelijk wordt gezien, hoewel niet excellent. Daarvoor wordt een AAA-status uitgedeeld.

Volgens Fitch is FrieslandCampina een grootschalig bedrijf met een sterke positie op de mondiale zuivelmarkt, een bedrijf met een goede productmix en goed gebalanceerde spreiding van de afzet in zowel ontwikkelde als opkomende markten. Het is bovendien een bedrijf met relatief weinig geleend geld.

Van obligaties naar certificaten
Dit laatste is mede het gevolg van de gedeeltelijke vervanging van ledenobligaties door  leveringscertificaten en de achterstelling van ledentegoeden ten opzichte van andere leningen. Met een kredietbeoordeling (rating) wordt aangegeven hoe groot het risico is dat uitleners hun geld niet terugkrijgen als er onverhoopt iets fout gaat bij een bedrijf. FrieslandCampina heeft dit risico mede beperkt door de bovengenoemde maatregelen, maar hanteert volgens Fitch ook een terughoudend financieel beleid, heeft geen overambitieuze plannen en houdt de uitgaven aan de eigen boeren goed in de hand.

Risico's kabinetsbeleid
Het beleid dat het huidige kabinet evenwel nastreeft op landbouwgebied, zou de financiële risico's voor FrieslandCampina aardig kunnen vergroten, bijvoorbeeld omdat er veel minder boeren zouden overblijven en/of er veel minder melk geproduceerd mag worden. Het gevaar daarvan lijkt nu evenwel een stuk kleiner, meent Fitch.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden