Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Veehouders zijn voorzichtig met aanschaffen van voer

28 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de ruwvoermarkt is moeilijk te peilen. Aan de ene kant loopt het werk bij fouragehandelaren gewoon door. Maar aan de andere kant zijn veehouders wel wat voorzichtiger met hoeveel ze kopen. Boeren zijn voorzichtig met de aankoop van duur voer dat achter af toch niet nodig was.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als veehouder kun je niet zonder voer, dat is simpel. Maar met het weideseizoen voor de deur willen boeren ook niet meer relatief duur voer bijkopen dan nodig is om de periode tot dat de koeien naar buiten gaan of de eerste snede wordt gemaaid te overbruggen. Het tot nu toe natte en koude voorjaar strooit bij sommige veehouders roet in het eten en die moeten nu op het laatste moment alsnog de markt op om bijvoorbeeld een paar vrachten kuilgras of hooi te kopen. "We hebben best wat paniekaankopen op het moment", volgens een handelaar.

Weinig Kuilgras
Goed kuilgras is en blijft vooralsnog een schaars goed. Vandaag bellen en morgen leveren is er niet bij volgens verschillende handelaren, al denken sommige veehouders dat het wel zo werkt. "Sommige boeren die erg krap in het kuilgras zitten, zijn wat soepeler voor wat betreft de kwaliteit en dan kunnen we er vaak nog wel een mouw aan passen", volgens een insider. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras blijft gelijk aan vorige week op €110 per ton. De verkoop van snijmaïs hobbelt een beetje door. Echt druk is het bij de meeste handelaren niet maar er gaat toch wel steeds weer wat weg. De DCA Indicatieprijs voor kwalititief goede snijmaïs staat op €105 per ton.

Balanceren
In de bijproductenhandel is het voor leveranciers koorddansen. De vraag is goed en verschillende leveranciers klagen dat ze nog steeds op moeten letten om alle klanten beleverd te houden. Geen reden om de prijzen aan te passen zou je denken. Maar de grondstoffenmarkt was afgelopen week behoorlijk in beweging en dat werkt met enige vertraging vaak ook door in de bijproductenmarkt. Daarnaast wordt er door veehouders ook al voorzichtig gekeken naar de rantsoensamenstelling voor het voorjaar en dan moeten de bijproducten producten wel prijstechnisch interessant blijven ten opzichte van de alternatieven. Verschillende leveranciers sleutelen daarom voorzichtig aan de prijzen. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel doet voor het eerst sinds lange tijd weer een stapje terug en komt deze week uit op €4,10 per procent droge stof. Voeraardappelen blijven door de beperkte beschikbaarheid wil onveranderd op €60 per ton.

De handel in stro blijft redelijk stabiel maar enkele handelaren merken wel op dat het geeneens meevalt om nog even een paar vrachten bij te kopen. Prijzen lagen op een relatief hoog niveau tot nu toe en daarom hebben akkerbouwers al meer stro verkocht dan in andere jaren zo lijkt het. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat op €145 per ton. Veehouders die moeilijk te hand kunnen leggen wijken volgens sommige handelaren uit naar mooi weidehooi. Het gaat dan niet om hele grote volumes maar een enkele handelaar meld wel zo maar een paar vrachten meer gedaan te hebben afgelopen dan verwacht. De DCA Indicatieprijs staat op €190 per ton. In graszaadhooi niet veel handel meer. De prijzen blijven wel stabiel op €145 tot €155 per ton afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden