Milcobel

Nieuws zuivel

Milcobel behaalt lager resultaat bij hoge melkprijs

30 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Milcobel heeft vorig jaar een recordhoge melkprijs uitgekeerd, een melkprijs die ruim 50% hoger was dan in het jaar ervoor. De onderneming heeft daarbij wel een lagere winst behaald dan over 2021. Ook de coöperatieve teruggave/nabetaling is lager dan in het voorgaande jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de resultaten die de Belgische coöperatie bekend heeft gemaakt. Milcobel heeft naar eigen zeggen in 2022 een gemiddelde melkprijs uitbetaald van €55,70 per 100 liter. Dat is 50,9% meer dan in 2021 werd betaald. Toen werd evenwel een coöperatieve teruggave/nabetaling gedaan van €0,90 per 100 liter, terwijl over 2022 slechts €0,35 per 100 liter wordt uitgekeerd. Ook is de winst gedaald van €10,7 miljoen naar €4,4 miljoen. Er wordt een standaard dividend uitbetaald van 4%.
De omzet is door de hoge zuivelprijzen wel gestegen, van €1,14 miljard naar €1,36 miljard. De solvabiliteit is gedaald van 28% naar 26,4%.
De nabetaling wordt volgens Milcobel ingezet om de jaarlijkse kapitaalsopbouw voor de leden in te vullen. 

Marges onder druk
De sterk hogere omzet is te danken aan de historisch hoge zuivelnoteringen op de internationale zuivelmarkten in de eerste drie kwartalen van het jaar en aan prijsverhogingen in de bedrijfsonderdelen Milcobel Consumer Products en Ysco in de tweede helft van het jaar. Vooral de afdeling Premium Ingredients wist te profiteren van de hausse op de markt.

melktb

Door de hoge inflatie en sterk gestegen grondstof- en energieprijzen kwamen de marges in Ysco en Milcobel Consumer Products echter onder druk te staan. In deze divisies konden de sterk gestegen kosten niet volledig worden doorgerekend aan de klanten. Beide afdelingen werken met langetermijncontracten met retailers en konden minder flexibel inspelen op de veranderende markten.

Milcobel bleef ondertussen investeren om het bedrijf verder toekomstbestendig te maken. Die trend zet zich ook verder in 2023, met onder andere een investering van €20 miljoen voor een ultrafiltratie-installatie in Langemark. Dit gebeurt in het kader van een partnerschap met Arla.

Milcobel bleef ook werk maken van de Feniks strategie, die een bedrijfstransformatie en een besparingsplan omvat. De ambitie was om tegen 2025 zo'n €53 miljoen te besparen. Dit doel werd eind 2022 al bereikt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden