Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

Opinie Jaap Majoor

Wordt er wel met de boeren gesproken?

3 April 2023 - 2 reacties

Tot mijn verbazing staat in de media, dat onze overheid, de natuurinstanties en de boeren nog volop in gesprek zijn om een landbouwakkoord te bewerkstelligen. Een gevecht aan de hoofdtafel, met onder meer landbouwminister Piet Adema, LTO, NAJK, Biohuis, FNLI, CBL, provincies en LandschappenNL. NAJK (jongerenorganisatie van LTO) en Biohuis (dragende organisatie LTO) zijn LTO. Dus namens de boeren doet alleen de LTO nog mee met het overleg. Verreweg de grootste groep boeren doet helemaal niet mee in dit overleg, terwijl er wel over hun wordt gesproken.

Agractie, die in dit overleg zat, heeft zich terug getrokken, omdat zij zich totaal niet kunnen verenigen met de voorstellen van de overheid voor dit landbouwakkoord. Van de andere boerenorganisaties, hoor ik dezelfde geluiden, dat ook zij het totaal niet eens zijn met de overheid. Wat er ook uit dit overleg komt, het gaat door verreweg de grootste groep boeren niet worden gedragen en zijn dus gedoemd te mislukken. Logisch. Immers het stikstofprobleem is aan de landbouw niet uit te leggen. Lees eens het boek Stikstoffuik van Arnout Jaspers. Het stikstofprobleem is in het leven geroepen door de natuurinstanties en milieuactivisten, geholpen door de linkse politiek.

Grondonderzoeken
Alleen maar roepen dat het gaat slecht met de wensnatuur. Dat lost niets op. De natuur kan worden hersteld, alleen moeten de natuurinstanties zelf de hand in eigen boezem steken. Zolang de natuurinstanties niet bereid zijn hun gronden te onderhouden, is onze wensnatuur gedoemd te verdwijnen. Als je de natuurorganisaties en de milieugroeperingen wijst op de feiten door middel van grondonderzoeken, geven zij geen antwoord. Hun enige antwoord is: het gaat slecht met de natuur.

Nee, laat Eurofins de grondonderzoeken aan u uitleggen, hoe een bodem omgaat met extreem lage uitkomsten en wat de gevolgen daar van zijn. Dat moet uw ogen openen. Als boer kunnen wij deze natuurproblemen zo kunnen oplossen. Geef de natuurgebieden maar aan een groep boeren en laat hen jullie probleem oplossen. Weg is de stikstofcrisis. Voor onze landbouw is de enige hoop dat dit kabinet valt en dat met nieuwe verkiezingen de burger zijn stem laat horen. Net zoals de burger dat tijdens de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten heeft gedaan. De burger is niet dom en heeft van zich laten horen. Nu de gevestigde politieke partijen nog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Jaap Majoor

Laag Zuthem

Meer over

Jaap Majoor
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
Tijdbom 4 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903602/wordt-er-wel-met-de-boeren-gesproken]Wordt er wel met de boeren gesproken?[/url]
Alle gronden voor gebruik in de landbouw,veehouderij etc. moeten verplicht om de 5 jaar een gericht onderzoek laten uitvoeren naar naar de toestand van fosfaat,wenselijk is ook stikstof onderzoek voor veel teelten. Waarom moeten de grote groene grote grondgebruikers dat niet.?Een goede opmerking van Jaap Majoor. Verplicht stellen.
Abonnee
Brabander 5 April 2023
Ik heb meegedaan en de brief via stikstofclaim ingediend bij LNV dat ik niet akkoord ga met het landbouwakkoord en dat ik mijn er persoonlijk niet aan bind en mijn bedrijf ik laat mij niet vertegenwoordigen via ZLTO.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Opinie Jaap Majoor

Het risico op een mondiale voedseloorlog is groot

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox