Shutterstock

Nieuws Melk

Melkveehouder moet zuinig zijn, maar niet met voer

6 April 2023 - 1 reactie

Alfa Accountants en Adviseurs zegt dat melkveehouders er goed aan doen om scherp op de kosten te letten, maar tegelijkertijd niet moeten willen beknibbelen op voer. Door de snel dalende melkprijs liggen financiële risico's op de loer. Temeer omdat melkveehouders na een goed rendement in 2022 een flinke belastingaanslag kunnen verwachten.

Een liquiditeitsbegroting op melkveebedrijven is dit jaar belangrijker dan ooit, zegt Alfa-adviseur Jan van der Vegt. "Op veel bedrijven is er misschien wel sprake van een liquiditeitsbuffer. Maar ondanks dat blijft het credo voor 2023 'focus op de variabele kosten', om een zo hoog mogelijk bedrag voor huur, afschrijving en rente over te houden." Temeer omdat er ook nog een hoge belastingaanslag boven de bedrijven hangt, vanwege de snel gestegen melkprijs vorig jaar.

Daarnaast wegen volgens de adviseur ook de hoge voerkosten zwaar, die veel minder hard zijn gedaald dan de melkbaten. Daar komt nog bij dat de rente is gestegen, wat voor sommige ondernemers nadelig uitpakt. Na goede resultaten in 2022 breekt volgens het accountskantoor dus een nieuwe werkelijkheid aan.

Focus niet op kritieke melkopbrengst
"Ondernemers in de melkveehouderij doen er goed aan om te sturen op het kritieke voersaldo, een nieuw kengetal dat Alfa vorig jaar introduceerde", aldus Van der Ven. Het getal staat voor het totaal aan vaste uitgaven (exclusief aankoop voer) minus de overige opbrengsten (exclusief melk).

Door alleen maar te sturen op de kritieke melkopbrengst kan de focus in de bedrijfsvoering te veel komen te liggen op het dichthouden van de portemonnee, is de redenatie van Alfa. Uit eigen cijfers weet de accountant dat bedrijven met de laagste voerkosten in financieel opzicht lang niet altijd als best presteren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 6 April 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10903663/melkveehouder-moet-zuinig-zijn-maar-niet-met-voer]Melkveehouder moet zuinig zijn, maar niet met voer[/url]
Waarschuwen is meestal goed. Wat dacht Alfa van de mogelijkheid van belastingmiddeling over de afgelopen 5 jaren. Wat dacht Alfa dat de slimme boeren bij ander accountantsbureaus zijn aangeslotenen die dit advies niet nodig hebben! Heeft Alfa al uitgerekend wat bufferranden de gemiddelde melkveehouder kost, wat het aan baten opbrengt en hoelang dat verschil door de overheid/EU wordt gecompenseerd. Datis een bedrag met veel nullen voor heel Nederland. Vergeet niet te indexeren de komende 100 jaren!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina laat garantieprijs licht zakken

Nieuws melk

Leerdammer verlaagt melkprijs en schrapt Vlog

Nieuws melk

Cono houdt voorschot augustus gelijk

Nieuws melk

Septemberprijs A-ware blijft boven 40 euro

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox