FrieslandCampina

Nieuws melk

FrieslandCampina en Natuurmonumenten uiteen

6 April 2023 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina en de vereniging Natuurmonumenten verlengen hun meerjarige samenwerking niet, maar doen op projectbasis nog wel een aantal zaken samen. Dit melden beide partijen in reactie op een uitgelekt bericht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de vraag hoe dit zo gekomen is, reageert FrieslandCampina relatief kort en zakelijk, en ook een beetje onderkoeld. "De samenwerking liep af en toen is besloten op een andere manier samen te gaan werken. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat we de meeste impact kunnen maken als we samenwerken in projecten. Dat blijven we doen," aldus een mededeling van het zuivelbedrijf.

Coöperatiebestuur
Natuurmonumenten geeft een iets andere lezing van hoe het kwam dat er minder innig wordt samengewerkt. De organisatie had dit op een later moment naar buiten willen brengen. "In de zomer van 2022 heeft het coöperatiebestuur aangegeven dat gesprekken met derden over nieuwe maatschappelijke initiatieven of het vernieuwen van bestaande afspraken voor de rest van het jaar zouden worden stopgezet. Dit gold ook voor de gesprekken over de eventuele voortzetting van de samenwerking tussen Campina en Natuurmonumenten. Enkele maanden geleden was het logo van Natuurmonumenten al van het Campina-pak gehaald."

Dat, terwijl volgens Natuurmonumenten 'de samenwerking gericht was op het stimuleren van de verkoop van Campina-zuivel onder het onafhankelijke 'On the way to PlanetProof-keurmerk', het verbeteren van het verdienmodel van de boer en het versterken van de natuur.'

Toch blijven praten
Ondanks alles blijven FrieslandCampina en Natuurmonumenten 'positief in gesprek en samenwerken in projecten waar de partijen elkaar inhoudelijk kunnen versterken' en om het verdienmodel van de boer te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het succesvolle project 'Rotterdam de boer op'.  Dit stelt ook FrieslandCampina.

Ook zullen FrieslandCampina en Natuurmonumenten met elkaar in gesprek blijven en elkaar op de hoogte houden van ontwikkelingen, zowel op lokaal als landelijk niveau, meldt Natuurmonumenten. Ten behoeve van het laatste zal onder meer ieder jaar een rondetafelgesprek georganiseerd worden waarin Natuurmonumenten en leden-melkveehouders van FrieslandCampina van gedachten wisselen over landbouw en natuur. "Daarnaast blijven we gezamenlijk uitdragen wat onze leden-melkveehouders allemaal doen op het gebied van natuur- en landschapsbeheer. Dit deden we al door verhalen over succesvolle samenwerking tussen boswachters en boeren te delen met consumenten en leden van Natuurmonumenten. Deze nieuwe manier van samenwerken zal jaarlijks worden geëvalueerd."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden